Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

RAVASZ: So starostami hľadáme riešenie problémov školy v Demandiciach

Ábel Ravasz. Oficiálna snímka. Foto: ÚRAD SPLNOMOCNENCA VLÁDY SR PRE RÓMSKE KOMUNITY

Starostovia spoločne hľadajú možnosť potrestať páchateľov agresívnych aktov v škole, ale nie za cenu kolektívneho obvinenia či kolektívneho potrestania rómskych žiakov.

Demandice 22. augusta (TASR) – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz sa po preverení situácie v Základnej škole v Demandiciach v okrese Levice dohodol na spoločnom riešení problémov v škole so starostami obcí Demandice, Ipeľský Sokolec a Lontov. Problémy súvisia s medializovanou šikanou v škole. Jej obeťou bol 14-ročný Tomáš, ktorého v máji tohto roka zbili traja rómski spolužiaci. Video útoku sa objavilo na sociálnych sieťach. Po jeho zverejnení vyplávali na povrch ďalšie výtržnosti, ktoré majú v škole pretrvávať už niekoľko rokov. Má stáť za nimi skupina Rómov, ktorá dochádza do školy v Demandiciach z okolitých obcí Lontov a Ipeľský Sokolec.

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva v júni tohto roka demandickí poslanci rozhodli o vylúčení obcí Lontov a Ipeľský Sokolec z ich školského obvodu. Znamená to, že žiaci z týchto obcí síce budú môcť navštevovať školu v Demandiciach, nebudú však mať uhrádzané cestovné náklady. Od tohto kroku si poslanci sľubujú, že problémoví rómski žiaci zo školy odídu. "Ak Rómovia nemajú preplatené náklady, tak sem nebudú dochádzať," povedal starosta Demandíc Attila Kürthy.

"Berieme na vedomie vypovedanie spoločného školského obvodu pre Demandice, Ipeľský Sokolec a Lontov ako priame protiopatrenie v súvislosti s medializovaným útokom žiakov na spolužiaka v ZŠ Demandice. Toto opatrenie ale považujeme len za dočasné riešenie," uviedli v spoločnom vyhlásení Ravasz, starosta Demandíc Kürthy, starosta Ipeľského Sokolca Arnold Ozsvald a starosta Lontova Štefan Kuczman.


Podľa ich vyjadrenia spoločne hľadajú možnosť zachovať v škole väčšinu aj rómskych žiakov z týchto obcí, pričom najväčšou prekážkou je zaplatenie cestovného. "Chceme upevniť verejnú mienku v presvedčení, že drvivá väčšina rómskych žiakov je prispôsobivá a schopná spolupráce. Uvedomujeme si nutnosť zmeny procesov v základnej škole pre vytvorenie lepšej klímy a spolupráce, a to aj prostredníctvom personálnych zmien," skonštatovali.

Starostovia spoločne hľadajú možnosť potrestať páchateľov agresívnych aktov v škole, ale nie za cenu kolektívneho obvinenia či kolektívneho potrestania rómskych žiakov. Zároveň apelujú na preverenie procesov diagnostiky detí v okolitých školách pre zaistenie efektívneho a žiaduceho rozdelenia detí do bežných tried a špeciálnych škôl. "Uvedomujeme si, že koreňom problémov je aj organizované presúvanie marginalizovaného obyvateľstva z jedného regiónu do druhého. Takúto prax zásadne odsudzujeme," uvádzajú v spoločnom vyhlásení.

Spoločne so splnomocnencom vlády Ravaszom starostovia hľadajú možnosť zintenzívnenia terénnej práce priamo v dotknutých marginalizovaných komunitách v Ipeľskom Sokolci a Lontove, ideálne formou miestnej občianskej poriadkovej služby. Vzniknúť by mal aj konzultačný mechanizmus pod záštitou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ktorý by mal spolupracovať aj s ďalšími obcami v mikroregióne.