Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

Štátne nemocnice, ktoré môžu čerpať eurofondy, potvrdili svoj záujem

Ilustračné foto Foto: TASR - Jana Holubčíková

Výška finančného príspevku môže dosiahnuť až 15 miliónov eur.

Bratislava 15. júna (TASR) - Štyri nemocnice, ktoré spomedzi štátnych ako jediné spĺňajú podmienky na čerpanie eurofondov, sa budú uchádzať o európske peniaze. Všetky pre TASR potvrdili, že v rámci aktuálnej výzvy ministerstva zdravotníctva predložia projekty. Výška finančného príspevku môže dosiahnuť až 15 miliónov eur. Peniaze by nemocnice využili na obnovu urgentov či operačných sál.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici by chcela získať eurofondy na rekonštrukciu a modernizáciu priestorov vrátane zateplenia obvodového plášťa či zdravotnícke prístroje a techniku. "Uvedomujeme si jedinečnú príležitosť získať finančné prostriedky na skvalitnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti a vo veľkej miere znížiť modernizačný dlh a aj z toho dôvodu sa budeme snažiť získať maximálnu výšku príspevku 15 miliónov eur," povedal pre TASR jej ekonomický riaditeľ Juraj Gallo.

Nemocnica Poprad by chcela peniaze použiť na stavebné práce a technologické vybavenie urgentného príjmu 2. typu a dvoch oddelení poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť. "Zároveň chceme použiť finančné prostriedky na zvýšenie energetickej efektivity. Záujem našej spoločnosti je o maximálnu výšku oprávnených výdavkov vo výške 15 miliónov eur," uviedla pre TASR jej hovorkyňa Sylvia Galajda.

Aj Fakultná nemocnica Nitra má podľa svojej hovorkyne Tatiany Timkovej eminentný záujem o čerpanie eurofondov. "Boli by použité na výstavbu urgentného príjmu a rekonštrukciu operačných sál a ARO. Možnosť čerpania je podmienená projektovou dokumentáciou a stavebným povolením, ktoré sú v štádiu prípravy," priblížila pre TASR.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky sa plánuje prihlásiť do projektu na rekonštrukciu monobloku. "Máme záujem uchádzať sa o investície vo výške 15 miliónov eur," doplnila pre TASR jej hovorkyňa Ľubica Juríková.

O eurofondy sa môžu v rámci aktuálnej výzvy ministerstva uchádzať len spomínané štyri štátne nemocnice. Ostatné odstavili od európskych peňazí dlhy. Na rekonštrukcie nemocníc možno z eurofondov využiť takmer 160 miliónov eur. V prvom kole výzvy, ktorú rezort spustil koncom mája, ponúka 70 miliónov eur. Ďalších asi 90 miliónov eur je určených pre budúcoročnú výzvu. O peniaze sa môže celkovo uchádzať 44 nemocníc vrátane neštátnych s výnimkou bratislavských. Nesmú však mať podnikové ťažkosti.

Nemocnice môžu peniaze použiť na rekonštrukciu budov, budovanie urgentov či na nákup zdravotníckej techniky. V rámci jedného projektu možno žiadať maximálne 15 miliónov eur.