Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

Advokát Poláček o obnoviteľných zdrojoch energie: Zle nastavený systém

Na snímke Pavol Poláček. Foto: TABLET.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček&Partners.

Bratislava 7. marca (TABLET.TV) - V slovenskej energetike sa hýbu roky stojaté vody. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR opäť umožnilo pripájať nové obnoviteľné zdroje energie do siete. Čo to znamená pre trh, vysvetlil Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček&Partners.



Hoci je rozhodnutie MH SR pozitívne, nerieši dlhodobý problém zle nastaveného systému podpory OZE, ktorý doteraz vyprodukoval dlh viac ako 350 miliónov eur.

„Systém podpory OZE je zle nastavený, dlhodobo je deficitný, pretože sa z neho vyzbiera menej peňazí ako systém potrebuje. Historický dlh sústavy je 350 až 400 miliónov eur. Musela by sa zvýšiť tarifa za prevádzkovanie systému, ktorá je v súčasnosti 26 eur za MWh. Na to však nie je vôľa,“ konštatoval Poláček, ktorý oceňuje, že štát umožní pripojiť objem 43 MWh nových OZE, buď formou nových zariadení ako sú malé vodné elektrárne, bioplynové stanice alebo formou lokálneho zdroja, ktorý umožňuje mať v sieti u priemyselného výrobcu zariadenie na výrobu elektriny z OZE.

„Lokálny zdroj je výborný nápad a bude mať využitie pre výrobné haly, priemyselné parky, administratívne alebo nákupné centrá, kde si budú môcť na strechách nainštalovať fotovoltiku. Podnikateľský subjekt si tak môže znížiť náklady na energie, keď si bude môcť vyrábať elektrickú energiu pre vlastnú spotrebu. Dnes sa jej cena pohybuje na úrovni 50-60 eur na MWh. Úspora bude značná,“ vysvetlil Poláček.

Štát okrem lokálneho zdroja zavádza aj ďalšiu novinku týkajúcu sa OZE. Tou sú aukcie, ktoré rozhodnú, od koho bude štát vykupovať zelenú energiu. Prvé by sa mali objaviť v lete. „Aukcie vnímam pozitívne. Ten, kto ponúkne najnižšiu cenu, vyhrá právo na podporu na najbližších 15 rokov. Podpora bude mať formu príplatku. Zákonná úprava je však veľmi stručná a deklaruje, že výber má mať nediskriminačný a transparentný. V súčasnosti tak ešte vôbec nevieme, ako budú aukcie vyzerať. Musia ich však vypísať dve mesiace pred vyhlásením, čo je krátka doba na prípravu kvalitnej ponuky,“ dodal Poláček.