Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Väčšina opozície je slušná, exoti z OĽaNO sa ešte zhoršili

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: TASR TV

Je škoda, ak sa voličom páči vulgárna politika, reagoval Pellegrini na poznámku, že voliči hnutia Slovensko možno tento politický štýl oceňujú. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) - Väčšia časť opozície je slušná, dodržiava pravidlá rokovacieho poriadku a vystupuje s argumentami, ale doslova niekoľko „exotov z OĽaNO“, ktorí priniesli vulgarizáciu už do predchádzajúceho parlamentu, v tom pokračuje aj po voľbách. V TASR TV to v stredu 20. decembra povedal predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Hnutie už má nový názov Slovensko, niektorí jeho poslanci sú však podľa Pellegriniho aj naďalej neslušní, agresívni, vulgárni a osobne útočia na oponentov. „Tí sa, žiaľ nemenia. Oni sa práve z mesiaca na mesiac zhoršujú. Neviem, čím to je,“ tvrdí predseda parlamentu.

Na poznámku, že voliči hnutia Slovensko možno práve takýto štýl robenia politiky oceňujú, Pellegrini odpovedal, že aj v takom prípade je to škoda. „Je škoda, ak sa voličom páči vulgárna politika. Rešpektujem to, ale pre blaho spoločnosti dúfam, že bude na Slovensku takýchto voličov čo najmenej,“ povedal.



Od nového parlamentu očakával väčší spoločný odpor koaličných aj opozičných zákonodarcov voči vulgárnosti, neslušnosti a agresivite niektorých jednotlivcov. Skutočnosť, že sa opoziční aj koaliční zástupcovia na poslaneckom grémiu zhodli na potrebe začať práce na Etickom kódexe poslanca NR SR, vníma Pellegrini pozitívne, zároveň ale konštatuje, že ak by v parlamente nevznikali v tomto smere problémy, žiadny kódex by potrebný nebol. „Aj keď je pozitívny signál, že sa na tom asi ideme zhodnúť, je to negatívny signál, ktorý hovorí o tom, že dospelí, vzdelaní a mali by to byť aj inteligentní ľudia, ktorých tu sedí 150, potrebujú etický kódex na to, aby sa vedeli slušne správať,“ konštatoval Pellegrini.



V porovnaní s predvolebným parlamentom, aktuálny podľa Pellegriniho funguje štandardnejšie. „Je pevne rozdelená vládna väčšina a opozičná menšina, nehrozia nám tu ad hoc spojenectvá. Zatiaľ všetko, čo vládna koalícia navrhla schváliť, pri hlasovaní hladko prešlo,“ pripomenul prax z prvej časti roka 2023, kedy sa pred každým hlasovaním v parlamente vytvárala nová dohoda medzi rôznymi skupinami poslancov.

Veľké tempo navrhovaných zmien a množstvo skrátených legislatívnych konaní v parlamente je podľa neho spôsobených neskorým termínom predčasných volieb, ktorý dostal novú vládnu koalíciu pod časový tlak. „Vláda vznikla najrýchlejšie, ako len mohla. Ustanovujúcu schôdzu sme mali 25. októbra,“ konštatoval. „Keby boli voľby 24. júna, nemusí ísť v skrátenom legislatívnom konaní nič. Uvidíte, že na budúci rok sa legislatívny proces ukľudní,“ odhadol Pellegrini.

Za krátky čas od volieb podľa neho ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) stihla zastaviť zle rozbehnutú optimalizáciu siete nemocníc, ktorá by od januára viedla k zrušeniu viacerých pôrodníc. Pripomenul, že dôchodcovia dostali o 300 eur zvýšený 13. dôchodok, podarilo sa garantovať ceny elektrickej energie a plynu na budúci rok a bolo schválené aj riešenie pre ľudí, ktorých ohrozia výrazne zvýšené úroky na hypotékach.

Opozičnú kritiku opatrení vníma ako neférovú. „Ako keby s marazmom, chaosom a neporiadkom, ktorý v štáte vznikol za tri a pol roka, nemali nič. Títo páni sú zodpovední za prepad životnej úrovne, pokles HDP, obrovské zadlženie, chudobnenie ľudí,“ tvrdí Pellegrini.

Za štandardizáciu pokladá aj zmeny v trestnom zákone a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Cieľom podľa neho nie je „ututlávanie“ rozbehnutých prípadov, ale ukončenie boja medzi inštitúciami. „Jeden policajný prezident zomrel a ďalší dvaja sú obvinení. Máme obvinených dvoch šéfov SIS, je obvinený šéf Národného bezpečnostného úradu. To sa máme pozerať na to, čo sa tu 3,5 roka dialo?,“ pýta sa Pellegirni. „Chceme upokojiť situáciu v bezpečnostných zložkách a štandardizovať naše bezpečnostné prostredie tak, ako ho majú v Nemecku, Švédsku a inde. Prečo by sme tu mali mať sovietsky model drakonických trestov a týrania ľudí vo väzbách?,“ konštatoval.

Pripomenul, že podľa informácií generálneho prokurátora Maroša Žilinku budú môcť doterajší prokurátori ÚŠP pokračovať v práci na svojich prípadoch, len už v inom inštitucionálnom rámci.

Za výzvy na budúci rok považuje zlepšenie čerpania eurofondov, pružnejšie verejné obstarávania, aj zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku. „Veľkou témou hneď od januára budú ceny potravín,“ konštatoval Pellegrini.

Na margo svojej očakávanej kandidatúry na post prezidenta Pellegrini povedal, že takémuto vážnemu rozhodnutiu musí predchádzať diskusia vo vnútri Hlasu-SD. Určite však nesúhlasí s názorom, že by Slovensku prospelo, ak by bol prezident z iného politického tábora, ako je vládna koalícia. “Zase tu máme mať vojnu prezidentského paláca s úradom vlády alebo parlamentom? To ničomu nepomôže,“ tvrdí Pellegrini. Dodáva, že úloha prezidenta je reprezentovať štát navonok a zastávať sa občanov na domácej úrovni, ale nie a priori bojovať s vládou.

Otázka pre Petra Pellegriniho
Čo by ste pred vianočnými sviatkami odkázali ľuďom?
-Aby ich, aspoň tí, ktorí môžu, strávili v okruhu svojich blízkych, ľudí, ktorých majú radi, rodiny a priateľov. A Slovensku, aby sme budúci rok vykročili cestou dobrého, zdravého hospodárskeho rastu, stabilnej ekonomickej situácie. Aby sme sa dokázali vyhnúť vážnym tragédiám a nešťastiam. A aby sme ukázali, že tu máme opäť vládnu koalíciu, ktorej prvoradým cieľom a prioritou je človek. Občan, ktorý má na Slovensku oproti predchádzajúcemu obdobiu pokojnejší, bezpečnejší a o niečo kvalitnejší život.