Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Hlas podporí zmenu, pokračovaniu chaosu asistovať nebudeme

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: TASR TV

Možnosť, že by Hlas-SD vstúpil do vládnej koalície, ktorá by mala bližšie ku kontinuite aktuálnej politiky ako k jej zmene, Pellegrini úplne odmieta. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 23. augusta (Teraz.sk) –Jediným liekom na súčasnú mimoriadne komplikovanú situáciu v štáte sú voľby, po ktorých je Hlas-SD pripravený podporiť zásadnú zmenu vládnutia. V TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Štát sa podľa neho v priebehu tohto volebného obdobia dostal do ekonomického a sociálneho marazmu, ale aj do politického chaosu, ktorý už začal ovplyvňovať aj bezpečnostné prostredie.

Možnosť, že by Hlas-SD vstúpil do vládnej koalície, ktorá by mala bližšie ku kontinuite aktuálnej politiky ako k jej zmene, Pellegrini úplne odmieta. „Nemôžem sa pozerať na to, kde nás strany tejto vládnej koalície priviedli. Do akého chaosu a marazmu. Zásadne odmietame, že by sme mali asistovať tomu, že by takýto chaos a marazmus pokračoval ďalej,“ vyhlásil predseda Hlasu-SD.



Od budúcej koalície očakáva Pellegrini štandardizáciu pomerov v štáte. „Po voľbách opäť musí na Slovensku začať vládnuť premiér a ministri, ktorí pochádzajú z volieb a nie tretí sektor a vybrané médiá,“ tvrdí.

Hoci prezidentka Zuzana Čaputová, aj premiér Ľudovít Ódor ubezpečujú, že situácia v bezpečnostnej oblasti je pod kontrolou, podľa Pellegriniho je vysoko neštandardná a napätá. „Situácia je vážna. Sú obvinení dvaja šéfovia SIS, je obvinený šéf NBÚ, nemáme ministra vnútra, riadi to všetko úradnícky premiér, pán Ódor a nad tým všetkým dohliada len pani prezidentka,“ upozornil. Situácia je podľa neho komplikovaná natoľko, že "zaváňa až ohrozením demokratického zriadenia tejto krajiny".



Riešením budú podľa Pellegriniho až personálne zmeny, ktoré prinesú voľby. „Po voľbách treba vymenovať na všetky pozície v silových zložkách slušných, vážených ľudí, ktorí vo svojich radoch požívajú rešpekt a ktorí budú mať za cieľ situáciu upokojiť,“ povedal.

Otvorené kauzy sa podľa neho majú došetriť, ale len striktne v zmysle zákona, ústavy a zaistených dôkazov. „A zároveň vyšetriť aj podozrenie, či tu niekto manipuloval alebo nemanipuloval s vyšetrovaním,“ povedal s tým, že v žiadnom prípade nesmie dochádzať k ohýbaniu práva alebo nahováraniu kajúcnikov na výpovede. „Nesmie nastúpiť politika revanšu a pomsty, to by bolo iba vymenené čierne za biele a boli by sme tam, kde sme teraz,“ upozornil.

Pellegrini dúfa, že sa voliči pri hlasovaní budú riadiť najmä podľa toho, čo pozitívne do ich života jednotlivé strany ponúkajú. Hlas-SD formuloval svoje základné ciele v petícii za zmenu, ktorú podľa Pellegriniho podpísalo už viac ako 220 000 ľudí. Strana chce posilniť úlohu štátu v sociálnej oblasti a v oblasti regulácie cien, plánuje získať opäť kontrolu nad energetickými strategickými podnikmi, ako aj veľkú reformu regionálnej politiky.

Podľa Pellegriniho bolo aktuálne volebné obdobie negatívne poznačené tým, že sa riadenia štátu chopili strany, ktoré s tým nemali vôbec žiadne predchádzajúce skúsenosti. „Tieto voľby nevnímam cez osobnú ambíciu dosiahnuť nejakú funkciu. Chcem ukázať, že politika sa dá robiť aj inak, že sa štát dá riadiť rozumne,“ povedal.

Ak bude vláda Ľudovíta Ódora potrebovať v čase do konania volieb realizovať na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR legislatívne zmeny, ktoré by pomohli ambulantným pohotovostiam pediatrov, Hlas-SD podľa Pellegriniho zváži svoju podporu. Ambíciu premiéra otvoriť v parlamente tri týždne pred voľbami Trestný zákon a Trestný poriadok, však Pellegrini považuje za príliš riskantnú. „Možno sa dohodneme, že napokon budeme súhlasiť len s programom týkajúcim sa pediatrov a pokúsime sa vyradiť Trestný zákon,“ uzavrel Pellegrini.