Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Pakistan si vyžiadal jednu z najväčších ľudských migrácií v histórii

Oslavy 70. výročia nezávislosti spod britskej koloniálnej nadvlády v meste Karáčí v Pakistane. Foto: TASRAP

Pred 70 rokmi sa India a Pakistan vymanili spod britskej nadvlády a vo svete začali vystupovať ako nezávislé krajiny.

Islamabád 13. augusta (TABLET.TV) – Pakistan vyhlásil samostatnosť 14. augusta 1947. Davy moslimov pochodovali dedinami a mestami a hrdo mávali novými štátnymi zástavami. Častokrát však netušili, čo všetko ich čaká.
NOVÉ terazmedia

Cesta k štátnej suverenite nebola jednoduchá a spustila jednu z najväčších migrácií v ľudskej histórii. Davová psychóza mala na svedomí státisíce mŕtvych. Dvanásť miliónov ľudí opustilo svoje domovy zo strachu o svoje životy. Hinduisti žijúci na pakistanskom území sa obávali, že budú neželanou skupinou obyvateľstva v novovzniknutom islamskom štáte a naopak, Moslimovia žijúci v Indii, mali zase strach z pomsty hinduistickej väčšiny.

Po zániku Britskej Indie existoval západný a východný Pakistan. Ten východný získal v roku 1970 autonómiu, neskôr sa osamostatnil a premenoval na Bangladéš. Nepokoje medzi Indiou a Pakistanom pretrvávajú dodnes. Jablkom sváru sú sporné územia. Záujem riešiť situáciu majú však aj iné štáty, keďže obe krajiny vlastnia jadrové zbrane a hrozí tak oveľa vážnejší stret.