Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MIKLOŠKO: Vláda to dotiahla na pokraj spoločenskej katastrofy

Hosťom Pavla Demeša v relácii POVOLANIE PREZIDENT bol kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky František Mikloško. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii POVOLANIE PREZIDENT bol kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky František Mikloško.

TABLET.TV a Teraz.sk prinášajú seriál rozhovorov s kandidátmi na post prezidenta SR.

Som človek z kresťanského prostredia, ktorý je otvorený spolupráci so sekulárnym prostredím a som kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky, ktorého predurčila druhá polovica 20. storočia. Zrejme však nie som tým, ktorý by bol tak vodcovský, aby ľudia mali pocit, že ich ochránim. O svojej kandidatúre v prezidentských voľbách to na TABLET.TV povedal František Mikloško.

Podľa Mikloška je Slovensko na križovatke, na ktorej sa stretávajú dva svety, ktoré medzi sebou zvádzajú zápas. "Prvým svetom sú demonštranti, ktorí sa snažia bojovať za slušné Slovensko. Tvrdia, že sviečky ešte nezhasli. Akoby sa tak snažili vrátiť k ideálom kresťanstva počas sviečkovej manifestácie. Na druhej strane je svet nespokojnosti a veľkej frustrácie, ktorá prechádza do agresivity," skonštatoval.

Táto križovatka sa podľa Mikloška nesie vo vnútropolitickej aj zahraničnopolitickej úrovni. "Z pohľadu vnútropolitickej roviny si myslím, že za posledných 30 rokov sme neboli v takej politickej kríze, v akej sme teraz. Súčasná vládna garnitúra musí skončiť. Dotiahla to až na pokraj morálnej a spoločenskej katastrofy. Navyše, ešte nikdy nebola taká bieda s alternatívou v opozícii. Tá dnes pre našu krajinu vôbec nie je alternatívou," uviedol.

Z pohľadu zahraničnopolitického prostredia Mikloško upozorňuje na nárast radikálnych síl v demokratických krajinách. "Dnes nevieme, ako sa bude situácia vyvíjať, pretože Európska únia sa chveje. Napríklad Rusko by rado takúto situáciu využilo na zneistenie štruktúr. Ja sa hlásim k západnej civilizácii a jej hodnotám, akékoľvek koketovanie so všeslovanskou vzájomnosťou vylučujem," zdôraznil Mikloško.

Európsku úniu považuje za vrchol civilizácie, a to v hospodárskej, sociálnej aj kultúrnej oblasti. "Európska únia je naším osudom a neviem si predstaviť, že by sme z nej raz vystúpili. Pre Slovensko znamená bezpečný priestor. Naše miesto je tam a my tam musíme podať svedectvo a našu skúsenosť z obdobia, keď sme boli v komunizme, keď sme zápasili o ľudskú dôstojnosť a ľudské práva," skonštatoval Mikloško. V tejto súvislosti dodal, že európske spoločenstvo so sebou prináša aj negatívne javy súvisiace s presadzovaním slobody.

Zotrvanie Slovenska v spoločenstve krajín Vyšehradskej štvorky označuje Mikloško za osudové. "V4 je pre nás prirodzeným životným priestorom. Stredná Európa má spoločné dejiny, ktoré sa viažu na spoločné postavy," odôvodňuje.

Dodal, že potreba spolupatričnosti je mimoriadne aktuálnou témou. "Uvedomme si, že V4 má dnes aj obrovské problémy. Mám na mysli napríklad Viktora Orbána, ktorý potláča slobody ako napríklad akademickú slobodu. Toto celkom nemôžem akceptovať, zladiť spolupatričnosť bude veľkým umením," uzavrel.

Pozrite si reláciu POVOLANIE PREZIDENT s Pavlom Demešom a jeho hosťom.