Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

MICHAL DAVID: Otvorene o vrchole kariéry, ktorý (zatiaľ) nedosiahol

Michal David v Tablet.TV. Foto: Tablet.TV

Pozrite si exkluzívny rozhovor, ktorý poskytol pre TABLET.TV.

Bratislava 5. októbra (TABLETTV) – Ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa skladba NONSTOP stala jedným z najhranejších hitov Michala Davida. Prežila už viac ako tri desaťročia. Na Slovensku čakajú českého "hitmakera" spravidla vypredané štadióny. O pripravovanom Mejdane roku ako aj o kariérnom vrchole, ktorý (zatiaľ) nedosiahol, porozprával v exkluzívnom rozhovore pre Tablet.TV.

Michal David prinesie na Slovensko veľkú šou, pričom sľubuje iný zážitok, na aký boli jeho fanúšikovia doposiaľ zvyknutí. "Na Slovensku odohrám tri veľké koncerty, a to 11.12. v Košiciach, 12.12. v Žiline a 13.12. v Bratislavskom NTC. Bude to úplne nový formát, ktorý som dal dokopy pred polrokom, keď som si najal novú kapelu, ktorá trinásť rokov sprevádzala rakúske hudobné hviezdy. Celé to máme úplne inak, než pred rokmi, keď to bolo viac v diskotékovom štýle. Tento raz to bude také komornejšie," priblížil Michal David.



Český spevák a producent sa aktuálne pripravuje na vydanie hudobného dvojalbumu z jeho koncertných vystúpení. "Vychádza aj DVD, ktoré sa tiež pripravuje. Pripravujem aj nový muzikál, ktorý bude s pesničkami Heleny Vondráčkovej – Kvítek mandragory. nebude to ale muzikál o Helene Vondráčkovej, ale o jej skladbách. Bude to príbeh, ktorý s ňou nijako nesúvisí. Premiéru budeme mať v marci 2019," prezradil.

V súvislosti s Helenou Vondráčkovou zároveň spomína aj na rok 2000, na obdobie, keď pre ňu zložil skladbu Dlouhá noc. "To bola náhoda. Helena Vondráčková ma vtedy oslovila, aby som jej zložil nejakú hudobnú skladbu. Vždy, keď píšem nejakú skladbu pre interpreta, tak píšem na telo. Inú skladbu musíte napísať Karlovi Gottovi, inú Helene Vondráčkovej a inú Lucii Bílej. Keď som vtedy uvažoval, akú skladbu napísať Helene, tak som vedel, že to musí byť skladba diskotéková. Dlouhá noc vtedy pôvodne nebola ani nasadená ako hit, keď sa vydávalo Helenine CD Vodopád. Zrazu sa ale rádia rozhodli pre Dlouhú noc a napokon sa stala najhranejšou skladbou na začiatku milénia," priblížil David.

Československá popová legenda vydala takmer dvadsiatku sólových albumov. Ten prvý vyšiel v roku 1980 a patril k tým najpredávanejším. Doslova cez noc sa vtedy Michal David stal hudobným idolom a hity vydával akoby na počkanie. Aj po rokoch ale, ako uviedol pre TABLET.TV, nedosiahol zatiaľ taký vrchol hudobnej kariéry, po akom túži.

"Človek má prirodzene stále pocit, že by mal ešte niečo vo svojom živote dokázať. Niekedy, keď sa niečo podarí, tak potom chce ísť ďalej a nechcete, ako sa hovorí, zaspať na vavrínoch. Vždy je dôvod na to, aby som niečo robil a na niečom pracoval. Určite by som bol rád, keby sa moja skladba stala celosvetovým hitom, alebo keby moju skladbu nahrala hviezda svetového formátu. Takisto by som bol rád, keby sa nejaký môj muzikál podarilo uviesť niekde v New Yorku, pretože napríklad v Kórei sa nám hrajú Traja mušketieri. Hralo sa tam už 750 repríz, čo považujem za obrovský úspech. Čaká nás tam aj premiéra muzikálu Muž so železnou maskou. Takže by bolo fajn, keby sa zadarilo niekde "vonku" sa uplatniť," uzavrel David.