Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

M. MLYNÁR: Voľba generálneho tajomníka OSN má dnes inú kultúru

Michal Mlynár, generálny riaditeľ sekcie medzinárodných organizácií rozvojovej a humanitárnej spolupráce MZVaEZ SR Foto: TASR

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Michal Mlynár, generálny riaditeľ sekcie medzinárodných organizácií rozvojovej a humanitárnej spolupráce MZVaEZ SR.

Bratislava 31. augusta (TABLET.TV) - Voľba nového generálneho tajomníka OSN sa blíži do finále. Jedným z kandidátov v boji o najvyšší diplomatický post je aj slovenský zástupca, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa Michala Mlynára je dnes proces voľby odlišný v porovnaní s ostatnou voľbou v roku 2006, keď sa generálnym tajomníkom stal Pan Ki-mun. ,,Proces je dnes otvorenejší a transparentnejší. Po prvý raz sa realizovali verejné predstavovania kandidátov,“ povedal v relácii.

Aj napriek istým odlišnostiam je samotný proces voľby zaužívaný dlhodobo a aj naďalej zostáva, že hlavné slovo má Bezpečnostná rada OSN, ktorá v rámci viacerých kôl indikatívneho hlasovania vyberá z niekoľkých kandidátov. Keď zaujme stanovisko, postupuje ho následne Valnému zhromaždeniu OSN, a teda orgánu, ktorý združuje všetkých 193 členských štátov OSN a ktorý napokon rozhoduje o voľbe víťazného kandidáta. „Celý proces trvá niekoľko mesiacov, odhadujeme, že voľba bude ukončená niekedy v októbri, aby mohol víťazný kandidát nastúpiť do funkcie od 1. januára,“ priblížil priebeh voľby generálneho tajomníka OSN Mlynár.

Mandát súčasného tajomníka, ktorý túto funkciu zastáva už druhé volebné obdobie, sa končí na konci roka. Kandidátov v súčasnej voľbe je desať. Členovia bezpečnostnej rady hlasujú rovnako, každý hlas má rovnakú váhu. Až neskôr dôjde k farebnému rozlíšeniu hlasovacích lístkov, na základe ktorých možno zistiť, akú podporu má ten-ktorý kandidát od stálych a nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN, objasnil Mlynár.

Aké šance na získanie najvyššieho diplomatického postu má podľa Michala Mlynára súčasný slovenský minister zahraničných vecí a s akou podporou do voľby vstupoval, sa dozviete v relácii SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom a jeho hosťom.