Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

KORČOK: EÚ je rozostavané stavenisko, mnohé nie je dobudované

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom P. Demeša je I. Korčok, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Bratislava 17. marca (TABLET.TV) – V rozhovore sa dotkli aktuálnej témy, ktorou je príprava Európskeho summitu. Uskutoční sa v dňoch 24. a 25. marca v Ríme za prítomnosti všetkých európskych lídrov pri príležitosti 60. výročia vzniku Európskej únie.



Ostatný míting lídrov členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie sa uskutočnil ešte v minulom roku na Slovensku, keď kľúčovou témou stretnutia dvadsaťsedmičky bola bezpečnosť, a to nielen v obrannom zmysle, ale aj po ekonomickej a sociálnej stránke. Výsledkom tohto stretnutia vtedy bolo prijatie tzv. bratislavského plánu, od ktorého, ako poznamenal Korčok, zázračný plán pre lepšiu budúcnosť EÚ nebolo možné očakávať.

Uviedol, že plán mal poskytnúť priestor na optimalizáciu aktuálnej situácie v európskej spoločnosti a tiež mal byť príležitosťou na verejnú diskusiu. „Diskusia nebola príliš intenzívna. Mala by sa dostať do popredia práve po summite v Ríme, kde bude prijatá deklarácia.“ K jej obsahu, ktorý je pre verejnosť v súčasnosti neznámy, sa Korčok vyjadril, že v porovnaní s bratislavskou deklaráciou, prijatou počas summitu na Slovensku v septembri, bude táto deklarácia menej konkrétna. „Je to nevyhnutný pohľad späť, čo EÚ dnes znamená a čo zatiaľ dosiahla.“

Ako uviedol Ivan Korčok, na summite v Ríme sa zúčastní aj delegácia predsedu vlády Slovenskej republiky.

Sledujte diskusnú reláciu Pavla Demeša SVET Tu a teraz.