Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M. KOPCSAYA: Rozsudok nad Ladislavom B.

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

Isté veci sa už zjavne s takou samozrejmosťou nezametajú pod koberec, píše v komentári M. Kopcsay.

Je mi to naozaj, fakt, veľmi ľúto. Všetko zaplatím. Takýto signál vyslal obžalovaný Ladislav B., podľa súdneho verdiktu však musí zaplatiť nielen tým, čoho má podľa všetkého dosť – peniazmi. Musí priložiť aj čosi navyše, a to v mene, ktorá je každému človeku vzácna. Mal by doplatiť aj päť rokov svojho drahocenného času.

Samozrejme, keďže sa podnikateľov advokát odvolal, rozsudok sa ešte môže zmeniť. Ale jedna vec sa už nezmení: Sotva už niekto môže tvrdiť, že sa skutok nestal.

Isté veci sa už zjavne s takou samozrejmosťou nezametajú pod koberec. Možno aj preto, že sa tam jednoducho nezmestia. Že aj v štáte, ktorý si vykonávatelia moci a im spriaznení ľudia – obvykle z prostredia biznisu – majú tendencie privlastňovať a unášať ho tak občanom, aj v takom štáte existujú určité hranice, za ktoré sa nedá ísť. Ak sa takýto štát má ešte považovať za demokraciu a nie za diktatúru, alebo oligokraciu, ako sa zvykne hovoriť.

Podľa SaS je stredajšie odsúdenie Ladislava B. „potvrdením, že vyvíjať sústavný tlak na orgány činné v trestnom konaní a burcovať verejnú mienku za spravodlivosť má význam.“

V spojitosti s podozrivými obchodmi Ladislava B. sa vyrojilo naozaj množstvo ďalších podozrení. Nielen ohľadom bytovky Five Star Residence, ale spomeňme napríklad aj obchodné transakcie firmy B. A. Haus, ktoré siahajú aj k niekdajším smeráckym ministrom Kaliňákovi a Počiatkovi. Ak vezmeme do úvahy fakt, že expremiér Fico ešte stále býva v bytovke Bonaparte, ktorá je asi najznámejším developerským počinom Ladislava B., treba znovu, azda aj tisíci raz povedať: Špičkoví predstavitelia Smeru-SD majú naozaj zvláštny vkus pri výbere svojich kamarátov aj obchodných a realitných partnerov.

Expremiér Fico sa pred časom ohradil proti novinárskej otázke ohľadom faktu, že bol kedysi jeho susedom dnes väznený podnikateľ Marián K. Istotne sa takýto človek vo vašom susedstve môže ocitnúť náhodou. Ale vzhľadom na spojenia medzi Ladislavom B. a Mariánom K. to zas taká náhoda nie je.

Povedané čisto metaforicky: Ak niekto ako zákazník chodí na kávu alebo na vínko do reštaurácie, ktorá patrí príslušníkovi podsvetia, vystavuje sa tým riziku, že aj pri iných stoloch budú popíjať mafiáni – a či to chce alebo nechce, ocitne sa s istou pravdepodobnosťou v ich spoločnosti. Politikom teda možno odporúčať radšej takých kamarátov, ktorých priezviská sa nebudú v médiách po čase objavovať len pod skratkou.

Že sa tak začalo diať, že Marián K. je vo väzbe a že sa Ladislav B. nevykúpil peniazmi a ľútosťou, je podľa SaS výsledkom tlaku verejnej mienky. Je to zrejme pravda. A ten tlak citeľne narástol aj po takom odsúdeniahodnom trestnom čine, akým bola vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Aj od tohto momentu začalo na svetlo sveta vychádzať najavo priveľa skutočností, indícií a podozrení, ktoré ani ten najhrubší koberec nezakryje.

Spoločenský pud sebazáchovy zariadil, že bola prekročená hranica: Áno, niektoré skutky sa stali. A ani „naši“ ľudia už nemusia byť beztrestní. Teraz len, aby to platilo aj pre tých, ktorí „našim ľuďom“ umožnili zbohatnúť a vyrásť.