Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Babiš proti ANO

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje dianie V ČR po nevyslovení dôvery vláde A. Babiša.

Česká vláda si splnila ústavnú povinnosť a hneď na druhý deň potom, ako jej parlament vyslovil nedôveru rozhodla, že prezidentovi Zemanovi podá demisiu. Prvá vláda vedená A. Babišom tak trvala 36 dní, pričom on sám bol vo funkcii premiéra o týždeň dlhšie.

Prirodzene, tak ako aj na Slovensku, podanie demisie neznamená, že krajina bude bez vlády. Také niečo sa jednoducho nemôže stať. Od podania demisie by však už vláda nemala prijímať žiadne zásadné a závažné rozhodnutia, keďže jej chýba to základné, čo k riadnemu vládnutiu potrebuje a to je dôvera parlamentu.

Povedané pekne po slovensky: vláda bez dôvery by mala iba svietiť a kúriť. To znamená, zabezpečiť nevyhnutný chod krajiny, ale nie ju riadiť či doriadiť podľa svojich predstáv.

Nič na tom nemení ani verejný sľub prezidenta M. Zemana, že do funkcie premiéra opäť vymenuje A. Babiša a následne na jeho návrh aj ďalších členov vlády. A to ani v prípade, keď pôjde o vládu v rovnakom zložení, ako je súčasná vláda v demisii, čo nemožno vylúčiť. Osoby sa zmeniť nemusia, to, čo sa mení je legitimita vlády. Je pritom nespochybniteľné, že vláda bez dôvery parlamentu má úplne iné postavenie na politickom ihrisku ako vláda s dôverou.

Naopak, s legitimitou vlády nijako nesúvisí, že parlament má už o pár hodín hlasovať o vydaní premiéra Babiša na trestné stíhanie. A. Babiš chce, aby bol na trestné stíhanie vydaný, keďže iba tak má možnosť zbaviť sa viacerých podozrení a takpovediac očistiť svoje meno, ktoré je dnes spájané s nekalými praktikami. Zaujímavé je, že jeho partajní druhovia mu to nechcú umožniť a oznámili, že budú hlasovať proti vôli svojho predsedu a tým aj proti jeho vydaniu na trestné stíhanie.

To, že žiadosť o vydanie prišla aj na dlhoročného a blízkeho spolupracovníka A. Babiša – predsedu poslaneckého klubu a podpredsedu hnutia ANO J. Faltýnka – je iba dôvodom navyše, pre ktorý sa rozhodli činovníci ANO hlasovanie zdržiavať a hľadať takú podporu v parlamente, aby ani jeden z ich predstaviteľov nebol na trestné stíhanie vydaný. Napriek ich žiadosti, aby vydaní boli. Ak sa im to podarí u ďalších poslancov zariadiť, bude to naozaj riadny paradox.

Pretože tým v podstate a verejne vyslovia nedôveru svojmu predsedovi a predsedovi poslaneckého klubu. Nič to síce prakticky nezmení, ale takýto úkaz sa v politike nevidí naozaj často. Vlastne iba vtedy, keď – ľudovo povedané – ide niekomu o krk.

Inými slovami: z výsledku hlasovania o žiadosti na vydanie A. Babiša a J. Faltýnka na trestné stíhanie už bude možné prečítať, či ďalšia vláda bude mať iné zloženie ako súčasná. A najmä, či bude mať dôveru parlamentu alebo nie.