Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Komentár Ivana Hoffmana: Pokus o prezidentku

Ivan Hoffman, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Slovensko čaká voľba hlavy štátu. Prvé kolo sa uskutoční 16. Marca a podľa posledného prieskumu spoločnosti Median pre RTVS, zverejneného 26. februára 2019, má najväčšiu podporu verejnosti právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová. V preferenciách prekvapivo predstihla dovtedajšieho favorita prezidentských volieb, politika a diplomata Maroša Šefčoviča.

Zuzana Čaputová však predstihla tiež hlavného opozičného kandidáta Roberta Mistríka, ktorý sa kvôli tomu kandidatúry vzdal a verejne podporil svoju súperku. Aktuálne sa teda zdá, že si katolícke Slovensko bude vyberať medzi liberálne orientovaným socialistom a sociálne citlivou liberálkou. Ale tiež medzi diplomatom, ktorý to dotiahol na podpredsedu Európskej komisie, a má podporu najsilnejšej vládnej strany, a právničkou, ktorá sa vymedzuje voči bezpráviu a arogancii moci a bráni verejný záujem proti záujmom politických strán a podnikateľských skupín.

Ak nepríde do volieb k nejakému dramatickému zvratu, zopakuje sa situácia v roku 2009. Vtedy do druhého kola postúpila Iveta Radičová a Slovensko volilo, či mať prezidenta alebo prezidentku. Pretože napokon vyhral vtedajší prezident Ivan Gašparovič, opozícia sa teraz k podpore ženy veľmi nemala. Ešte nedávno predseda najsilnejšej opozičnej strany vyzýval Z. Čaputovú k odstúpeniu v prospech vedca Mistríka. Či môže Čaputová v súťaži s mužmi uspieť lepšie, ako pred desiatimi rokmi Radičová, je veľký otáznik nadchádzajúcich slovenských prezidentských volieb.

Druhý slovenský pokus o prezidentku nie je bez šance na úspech. Právnička Čaputová ponúka spravodlivosť, po ktorej býva väčší dopyt ako po demokracii, ktorú ponúkala Radičová. Byť advokátkou chudobných a slabých potom určite nie je žiadny handicap v súťaži s mocným eurokomisárom, ktorému veľa ľudí neuverí štylizáciu do muža, ktorý sa na politické výslnie vyšplhal z chudobných pomerov. Šefčovič je navyše kandidátom Smeru, ktorý v poslednom roku stratil veľa zo svojej popularity.

A predovšetkým: Slovensko už v minulých voľbách uprednostnilo politického amatéra Andreja Kisku pred politickým rutinérom Robertom Ficom. Teraz je amatérkou Čaputová a s handicapom rutinérstva zápasí Maroš Šefčovič.