Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE ÚSTAVNÝCH SUDCOV: Do týždňa a do dňa

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Ani program v zahraničí nezbavuje Z. Čaputovú zodpovednosti za riadny chod krajiny.

Už viac ako pred týždňom si parlament konečne splnil povinnosť a zvolil posledných kandidátov na ústavných sudcov. Na rade je tak hlava štátu, ktorá má taktiež povinnosť si z nich vybrať a vymenovať šiestich sudcov.

Prirodzene, prezidentka si podklady na rozhodnutie nerobí sama, ale ich pre ňu pripravuje jej kancelária. A tá môže a aj má konať bez ohľadu na to, či je hlava štátu v krajine prítomná alebo je v zahraničí. Inými slovami, prezidentka Z. Čaputová by už mala mať všetky potrebné podklady na rozhodnutie o kandidátoch k dispozícii. Aj preto, lebo v podstate ide iba o štyroch, ktorí boli zvolení naposledy – mená ostatných sú v kancelárii už tak dávno, že na ne zabudli aj viacerí poslanci, ktorí ich zvolili.

Je isté, že Z. Čaputová pri vymenovaní ústavných sudcov poruší Ústavu. Nemôže už konať inak, keďže k dispozícii má viac ako dvojnásobný počet kandidátov. Takúto zostavu a konšteláciu jej zanechal prezident A. Kiska, ktorému ju zase takú – nezvolením potrebného počtu kandidátov – pripravil parlament. Zhrnuté a podčiarknuté – za porušenie Ústavy v tejto súvislosti nesie plnú zodpovednosť parlament a v jeho rámci vládna koalícia, keďže má v ňom väčšinu poslancov. Niektorí z nich dokonca hlave štátu verejne dnes radia, ako by mala z kandidátov vyberať, keď tvrdia, že by mala postupovať aj podľa počtu hlasov, ktoré jednotliví kandidáti od poslancov vo voľbách dostali.

Na nič také a ani podobné však nemusí hlava štátu prihliadať. Aj keby vybrala iba takých sudcov, ktorí dostali od poslancov najmenej hlasov, bude to v poriadku, pretože to nie je žiadne, ale naozaj žiadne kritérium, ktoré by vypovedalo o ich odborných schopnostiach. Rýdzo z politického uhla pohľadu, je to skôr naopak – čím vyšší počet hlasov kandidát dostal, tým viac je očividné, že k tomu prispeli aj poslanci vládnej koalície. Predseda Smeru-SD R. Fico to už dávnejšie – a správne – vysvetlil, že ide o politickú voľbu: „Netvárme sa, že kreovanie Ústavného súdu SR nie je politickým aktom...Každý jeden kandidát a jeho zvolenie závisí od politickej dohody minimálne koaličných strán.“

Lenže už je po voľbách a k dohode môže prísť takpovediac iba medzi Zuzanou a Čaputovou. Iba prezidentka Zuzana Čaputová má totiž právo aj povinnosť o kandidátoch rozhodnúť, nikto iný. Dala verejný prísľub, že vymenovanie nových sudcov nebude zdržiavať, napokon, Ústavný súd nefunguje tak, ako fungovať má, už od februára tohto roka.

Isto, hlava štátu nemá pri zabezpečovaní riadneho chodu ústavných orgánov Ústavou daný žiadny termín, dokedy má ústavných sudcov vymenovať. Vzhľadom na podmienky a čas však možno povedať: ak tak neurobí do týždňa a do dňa, pôjde už o neprimerané zdržiavanie zabezpečenia funkčnosti Ústavného súdu. A to by už taktiež nebolo v prospech ani ľudí, ani krajiny a ani nikoho iného.