Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ak schôdzka SR s Ukrajinou bude, česká vláda vyznie smiešne

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Prerušené medzivládne konzultácie slovenskej a českej vlády podľa Hrabka možno obnoví až nový český predseda vlády, ktorý na budúci rok vystrieda Petra Fialu. (správa, PODCAST, VIDEO)

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. marca (Teraz.sk) – Ak sa plánované spoločné rokovanie členov slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla v Michalovciach uskutoční, rozhodnutie českej vlády odložiť kvôli rozdielnym stanoviskám k možnostiam riešenia konfliktu na Ukrajine medzivládne konzultácie so Slovenskom bude pôsobiť smiešne. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Česká strana totiž neodôvodnila odloženie konzultácií so slovenskou vládou bilaterálnymi problémami, ale rôznymi postojmi ku konfliktu v treťom štáte, na Ukrajine. „Ak to česká vláda nevylobuje u ukrajinskej strany a spoločné slovensko-ukrajinské rokovanie bude, česká vláda vyznie smiešne,“ upozornil Hrabko.



Dodal, že rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu pozastaviť spoločné rokovania českej a slovenskej vlády pôvodne plánované v priebehu apríla, považuje za zásah do slovenskej predvolebnej kampane v čase pred prvým kolom volieb prezidenta.

Český premiér podľa Hrabka v minulosti dokázal v súvislosti s Ukrajinou vyslať dôležitý politický signál, keď krátko po začiatku ruskej agresie osobne vycestoval spolu s poľským a slovinským kolegom do Kyjeva. „Náš štátnik, Eduard Heger, vtedy nevycestoval,“ pripomenul Hrabko. „To bol naozaj krok hodný politikov. Ale v tomto naozaj inú súvislosť, ako prezidentské voľby na Slovensku, nevidím,“ dodal. Prerušené medzivládne konzultácie slovenskej a českej vlády podľa neho možno obnoví až nový český predseda vlády, ktorý na budúci rok vystrieda Petra Fialu.



Termín na podanie kandidátnych listín do Európskeho parlamentu uplynul v nedeľu 10. marca o polnoci, kandiduje 24 politických strán a jedna koalícia. Podľa Hrabka strany stále môžu stiahnuť konkrétnych kandidátov zo svojich kandidátnych listín, alebo z volieb aj celkom odstúpiť, nikto však už na kandidátne listiny nemôže pribudnúť. Do europarlamentu postúpi každá strana alebo koalícia, ktorá prekročí hranicu päť percent z celkového počtu zúčastnených voličov a rozdelia si medzi seba pätnásť poslaneckých mandátov. „Posledné slovo budú mať voliči, ktorí môžu na kandidátke vybranej strany zakrúžkovať najviac dvoch preferovaných kandidátov,“ pripomenul Hrabko.

Zverejnenie novely trestných kódexov, ako aj rozhodnutia Ústavného súdu SR v Zbierke zákonov podľa Hrabka ukončilo polemiky o tom, ako a kedy k nemu dôjde. „Bolo to zverejnené v rámci zákonných lehôt,“ konštatoval. Za koniec politického boja okolo tejto novely to však nepovažuje. „Aj vládna koalícia môže pristúpiť k rôznym kreatívnym kúskom, ako to už urobil ústavný súd, keď pozastavil účinnosť zákona, ktorý ešte zákonom ani nebol,“ poznamenal Hrabko.

Najvyšší súd (NS) SR rozhodol v máji 2022 o väzbe pre advokáta Mareka P. protiprávne. Došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Na základe sťažnosti Mareka P. o tom rozhodol Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý uznesenie NS zrušil.

Hrabko reagoval, že súd podľa neho neprihliadal na to, či ide o advokáta alebo aktuálneho poradcu premiéra, riešil iba otázku, či boli porušené jeho ľudské práva ako občana. „Pán advokát nie je prvým, pri ktorom to Ústavný súd SR konštatoval, dokonca máme rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva,“ uviedol Hrabko s tým, že podobné rozhodnutia sa v budúcnosti nedajú vylúčiť ani v ďalších prípadoch.