Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

GLOSA J. HRABKA: Prieskum

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko glosuje aprílový prieskum verejnej mienky agentúry AKO.

Hoci sa výsledkom prieskumov verejnej mienky neoddá slepo dôverovať, podľa najnovších správ z prieskumných agentúr sa zdá, že ešte zopár slušných protestov v uliciach a politické preferencie strany Smer-SD spadnú pod magickú 20 percentnú hranicu. Prestane sa tak vyvyšovať – byť ako jediná nad čiarou – a ocitne sa v zhluku viacerých strán.

Isto, Smer-SD sa bude chcieť vrátiť na dominantné politické výslnie, nech to už daňových poplatníkov bude stáť koľkokoľvek. Avizovaná ďalšia balíčková politika však už zažila svoju premiéru aj boom, nie je už originálna a nemusí byť ani taká úspešná, ako sa strana spolieha. Navyše, tentoraz už z nej nebude ťažiť sama, ale spolu s koaličnými partnermi. Predpokladaný efekt z balíčkov tak bude delený a aj s tým treba politicky počítať.

Z dlhodobejších prieskumov verejnej mienky – ale aj z toho najnovšieho – vyplýva, že druhou najsilnejšou politickou stranou a priamym konkurentom Smeru-SD je SaS, ktorá atakuje 18-percentnú hranicu voličských preferencií. To neznamená, že sa o pár týždňov nemôže dostať na prvé miesto. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou však platí, že kým Smer-SD môže klesnúť aj na alebo pod súčasnú či priemernú úroveň SaS, tá na súčasné a už vôbec nie priemerné percentá Smeru-SD dosiahnuť nemôže.

Uvedené platí, samozrejme, iba takpovediac tu a teraz. Už budúce výsledky prieskumov môžu byť aj výrazne odlišné, keďže politické udalosti a najmä priazeň voličov sa predvídať nedajú. Napokon, relevantné karty sa rozdávajú až vo voľbách a k nim je ešte ďaleko – aj k prípadným predčasným a ešte ďalej k tým, ktoré sa majú uskutočniť v riadnom cykle.