Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

GLOSA J. HRABKA: O troch prejavoch

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko glosuje novoročné prejavy troch najvyšších ústavných činiteľov.

Traja najvyšší ústavní činitelia - prezident, predseda parlamentu a premiér - využili svoje právo a ako každý rok pri príležitosti príchodu Nového roka, oboznámili verejnosť so svojimi posolstvami. Významným prvkom oproti minulosti bolo to, že tentoraz tak urobili aj v rámci 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Týmto výročím tak boli, pochopiteľne, ovplyvnené aj ich prejavy. Ten najlepší mal prezident A. Kiska – nie však z hľadiska obsahu, ale hereckého výkonu. Najstručnejšie posolstvo mal zase predseda parlamentu A. Danko – čoho zrejmým dôvodom bolo to, že išlo iba o písomné vyhlásenie, ktoré zverejnil komunikačný odbor.

Najvhodnejšie vyskladaný prejav mal pri tejto príležitosti prekvapujúco premiér R. Fico. Jeho prejav mal – ľudovo povedané – hlavu aj pätu a ani veľmi nepreskakoval z témy na tému. Samozrejme, jeho posolstvo nemusíme automaticky prijať, keďže každý má právo na vlastné videnie sveta aj Slovenska, to však na prvom hodnotení a po prvom vypočutí prejavu premiéra Fica nič nemení. Navyše, keď bol nekonfliktný, zmierlivý, až pokorný. A to naozaj u neho nebýva zvykom.

Ak by uvedené, nielen slovne, ale tiež v realite, vydržalo trom najvyšším ústavným činiteľom po celý rok 2018, nemusel by to byť z politického hľadiska vôbec zlý rok.