Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

FICO: Sú posadnutí mojou osobou, chcú ma poraziť hoci nie som vo vláde

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Vyzývam ľudí, aby išli voliť. Aby bolo možné zostaviť vládu tak, aby nebolo potrebné robiť nejaký zlepenec z piatich alebo šiestich subjektov, povedal R. Fico (Smer-SD). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 26. augusta (Teraz.sk) – Na Slovensku existujú politici natoľko posadnutí osobou Roberta Fica, že ho potrebujú vo voľbách porážať, aj keď jeho strana nie je vo vláde a celé volebné obdobie bola v opozícii. Predseda Smeru-SD to povedal v diskusii TASR TV.

Dodal, že ak by bol súčasťou vládnej moci, dalo by sa akceptovať, že ho chce opozícia vo voľbách vymeniť. Ale vládli iné strany a práve tie podľa Fica zanechávajú štát s rozvrátenými verejnými financiami, stagnujúcou ekonomikou a v politicky nestabilnom stave. „Vyzerá to tak, že celý štát je dočasne poverený,“ povedal na margo zvyšujúceho sa počtu inštitúcií, ktorých vedenie nie je obsadené trvalo, ale iba provizórne.



„Rozprávať, že prvou úlohou vo voľbách v roku 2023 je poraziť Fica, je nelogické a trápne. Ja nie som vláda. Keby som vládol, bolo by to iné,“ vyhlásil.

Nesúhlasí ani s tým, že voľby sú o zachovaní demokracie, zahraničného smerovania Slovenska, či zabráneniu „mafie“ k návratu k moci. Tvrdí, že napríklad Smer-SD zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska nespochybňuje, rešpektuje demokratické práva ľudí, vrátane práva na referendum. „A nepôjde ani o návrat mafie. Som veľmi rád, že som so svojou politickou stranou vyhral štvoro parlamentných volieb,“ pripomenul Fico.



Smer-SD sa podľa neho chce po voľbách pokúsiť o účasť vo vláde a ak sa to podarí, za svoju hlavnú úlohu si kladie naštartovanie ekonomiky tak, aby to nebolo na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu občanov. „Bude postupná konsolidácia na úrovni 0,5 percenta ročne,“odpovedal na otázku, čo by jeho strana robila s rozpočtovým deficitom na úrovni siedmich percent HDP. „Pokiaľ ide o plán obnovy a európske fondy je potrebný krízový manažment a netreba sa báť ani PPP projektov. Nám zdochlo stavebníctvo, nič sa nestavia. Musíme sprístupniť hypotéky,“ povedal Fico.

Tvrdí, že ani v bezpečnostnej oblasti neplánuje pomstu, aj keď si myslí, že členovia jeho strany boli vystavení nekorektnému zaobchádzaniu. „Nech sa normálnym, slušným spôsobom vyšetruje, ale nech to je normálnym a slušným spôsobom. Tam, kde viete obvinenie doručiť poštou alebo inak, treba ho tak doručiť a nie vykopávať ráno o piatej dvere a teatrálne zatvárať ľudí,“ vyhlásil s tým, že bude potrebné otvárať aj kauzy súvisiace s týmto volebným obdobím.

Nechce zasahovať do trestnej zodpovednosti, chce však vyvodiť zodpovednosť politickú. „Niektorí ľudia musia odísť. Ja tu nehovorím o trestnom stíhaní, to je vecou orgánov činných v trestnom konaní,“ zdôraznil.

Fico zopakoval, že by sa po voľbách chcel orientovať na spoluprácu s Hlasom-SD. O prípadných ďalších partneroch špekulovať nechcel, kým nebudú známe volebné výsledky. „Nevylučujme ani možnosť, že vláda bude zostavená iba z dvoch subjektov. Vyzývam ľudí, aby išli voliť. Aby bolo možné zostaviť vládu tak, aby nebolo potrebné robiť nejaký zlepenec z piatich alebo šiestich subjektov,“ uzavrel predseda Smeru-SD.