Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

FICO: Stabilita a európska perspektíva Ukrajiny je aj v našom záujme

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Nechceme ísť cestou revanšu. Nikomu sme nevykopávali dvere, nerobili sme cirkus, ani neobviňovali bez dôvodov. Ale povedali sme, že zrušíme ÚŠP, povedal R. Fico v TASR TV (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 27. januára (Teraz.sk) – Stabilita, nezávislosť a demokratická perspektíva Ukrajiny je v slovenskom záujme a garantovať ju môže aj členstvo Ukrajiny v Európskej únii (EÚ). Po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom to v TASR TV povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Stretnutie sa konalo v Užhorode 24. januára a obaja predstavitelia na ňom konštatovali, že slovenská a ukrajinská vláda chcú napriek názorovým rozdielom viesť politiku „nového pragmatizmu“.

Fico predpokladá, že prístupové rokovania Ukrajiny do EÚ budú dlhodobý proces, pripomína však, že európsku perspektívu Ukrajiny osobne podporil. „Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, poďme o tom hovoriť, sú tam nejaké podmienky, bude to trvať nejaký čas,“ uviedol s tým, že tento vstup je ťažké si v praxi predstaviť, kým je Ukrajina vo vojnovom stave.



Na druhej strane, prípadné členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii by považoval za riziko pre celý región. „Členstvo Ukrajiny v NATO je neuveriteľný predpoklad zvyšovania napätia, dokonca až rozšírenia tohto konfliktu, ktorý je momentálne lokálny, na celý svet,“ tvrdí Fico.



S ukrajinským partnerom hovoril o viacerých ekonomických témach, vybudovaní energetického interkonektora medzi Veľkými Kapušanmi a Mukačevom, modernizácii hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom, ale aj o železničnom prepojení Kyjeva a Košíc.

Podľa Roberta Fica už zrejme Ukrajina nepodpíše novú zmluvu s ruským Gazpromom o tranzite plynu, aktuálna sa končí v roku 2024. Tvrdí však, že je v záujme Slovenska a ďalších krajín regiónu, aby sa našlo nejaké politicky schodné riešenie pre pokračovanie tohto tranzitu. „Všetko sa dá. Bude záležať od vôle Ukrajincov garantovať, že tento tranzit bude prebiehať,“ naznačil Fico.

Bezprostredne po skončení ukrajinských rokovaní absolvoval premiér stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Spolkový kancelár sa podľa neho zaujímal aj o výsledky rokovaní Roberta Fica na Ukrajine, hlavnou témou rozhovorov však boli ekonomické vzťahy Nemecka a Slovenska. „Máme tu obrovské množstvo podnikateľských subjektov z Nemecka, ktoré významnou mierou prispievajú k hospodárskemu rastu Slovenskej republiky. Rysuje sa aj nejaká spolupráca vo vojenskej oblasti,“ konštatoval Fico.

Slovenský premiér využil návštevu aj na to, aby informoval nemeckého kancelára o svojom pohľade na problémy s uplatňovaním právneho štátu na Slovensku v rokoch 2020-2023. „Spolkový kancelár je človek, ktorý chce mať informácie, musí presne vedieť, čo sa deje. Veľa sme o tom hovorili a pošlem aj ďalšie informácie. Lebo každý hovorí, že ideme rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ale nikto nechce hovoriť, prečo to vlastne robíme,“ upozornil Fico.

Novela Trestného zákona, rušenie ÚŠP a opozičná obštrukcia
Prakticky celé januárové rokovanie parlamentu, s výnimkou prelamovania prezidentkinho veta kompetenčného zákona, bol parlament zablokovaný v dôsledku opozičnej obštrukcie rozpravy ku skrátenému legislatívnemu konaniu k novele Trestného zákona. Na otázku, prečo koalícia nevyužila možnosť obštrukciu ukončiť hlasovaním o skončení rozpravy, Fico odpovedal, že chceli otestovať správanie sa opozície. „Trpezlivo sme si vypočuli všetkých prihlásených, bolo sto vystúpení a 2600 faktických poznámok,“ vyhlásil. Do budúcnosti podľa neho koalícia uvažuje v súvislosti s obštrukciami o možnosti novely Rokovacieho poriadku NR SR.

Koalícia podľa neho neustúpi zo zámeru zrušiť ÚŠP, sú však otvorení rokovať v druhom čítaní o pozmeňujúcich návrhoch k iným ustanoveniam novely Trestného zákona. „Niečo navrhuje Európska komisia, niečo generálny prokurátor. Pripravujeme aj rokovanie s Benátskou komisiou,“ konštatoval Fico. „Ak sa bavíme o tom, či má byť trestná sadzba tri až desať rokov, alebo štyri až desať, prečo nie, poďme sa o tom rozprávať. Ale neexistuje kompromis, pokiaľ ide o rušenie ÚŠP,“ zdôraznil. Špeciálna prokuratúra je podľa neho v Európe skôr raritou. „Nikto nám nemôže prikázať, že ju máme mať. To je veľmi výnimočná inštitúcia, ktorá v Európskej únii prakticky neexistuje, má ju len pár krajín,“ povedal.

Premiér nesúhlasí s názorom, že v prípade rušenia ÚŠP neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie. „V zákone sa hovorí, že môžete urobiť skrátené legislatívne konanie, ak sú ohrozené ľudské práva,“ upozornil Fico, podľa ktorého činnosťou ÚŠP dochádzalo k porušovaniu ľudských práv obvinených.

Odposluchy z chaty
Zároveň pripomenul aktuálne medializované informácie, podľa ktorých sa v čase úradníckej vlády Ľudovíta Ódora našiel na ministerstve financií spis s informáciami z odposluchov opozičných politikov a advokátov na poľovníckej chate. „Ten spis sa našiel v lete 2023. Našli to v kanceláriách ministerstva financií. Čo urobila úradnícka vláda a príslušní ľudia na ministerstve financií? Oznámili to na NAKA, ktorá tam prišla a naozaj tam našla spis,“ pripomenul Fico. Dodal, že policajná inšpekcia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci zneužívania právomocí verejného činiteľa. „Ja som povedal, že inšpekcia potvrdila existenciu toho spisu a bol nájdený v budove ministerstva financií, ktoré predtým okupoval Igor Matovič,“ konštatoval Fico. Médiá sa podľa neho uspokojili s tvrdením lídra hnutia Slovensko, že s touto vecou nemal nič spoločné.

Fico tvrdí, že nechce ísť cestou revanšu. „Nikomu sme nevykopávali dvere, nerobili sme cirkus, ani neobviňovali bez dôvodov. Nezatvárali sme bez dôvodov. Ale povedali sme, že v reakcii na to, čo sa dialo v rokoch 2020 až 2023 urobíme veľkú novelu Trestného zákona a Trestného poriadku a zrušíme ÚŠP. Rozhodnutie môže padnúť už na budúci týždeň,“ konštatoval.

Prezidentské voľby a eurovoľby

Smer-SD sa podľa neho rozhodol nenominovať vlastného kandidáta do prezidentských volieb a podporiť Petra Pellegriniho aj preto, že sa chce sústrediť na realizáciu vládnej politiky. Pripomenul, že ak by napríklad kandidoval on osobne a vo voľbách uspel, znamenalo by to pád celého vládneho kabinetu. „Mojom cieľom je úspešne dotiahnuť toho volebné obdobie a vyhrať ďalšie parlamentné voľby,“ konštatoval premiér.
„Peter Pellegrini je sociálny demokrat a bude sa snažiť krajinu skôr spájať, zatiaľ čo Ivan Korčok ju rozdeľuje. Je to čisto opozičný kandidát,“ tvrdí Fico.

Kandidátnu listinu Smeru-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu povedie europoslankyňa Monika Beňová, dvojkou bude podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. „Každý má iný štýl práce, ale ja sa na to teším. Už budúci týždeň pripravujeme prvé kroky, pokiaľ ide o kampaň,“ uzavrel Fico.