Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

DANKO: Z rokovania NR SR som zhrozený, ja by som to nikdy nedovolil

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Pamätáte sa, že som hovoril o deštrukcii štátu. Tak teraz je tu. Toto je deštrukcia štátu v priamom prenose, povedal v TASR TV predseda SNS Andrej Danko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 24. júna (Teraz.sk) – Rokovanie poslednej riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR v tomto volebnom období prebieha chaoticky a hlasovania sú prakticky nepredvídateľné. V TASR TV to povedal predseda SNS a zároveň bývalý predseda parlamentu Andrej Danko.

Každý, kto rozumie fungovaniu parlamentu, podľa neho musí byť z priebehu aktuálneho rokovania zhrozený. „Ja by som to nikdy nedovolil. Dvesto zákonov na poslednú chvíľu, hlasovanie ledabolo, už nikto nevie, kto to tam riadi,“ povedal Danko.



Rokovanie parlamentu označil za deštrukciu štátu v priamom prenose. „Pripadá mi to tam ako jedna veľká žúrka na palube boeingu, kde každý chľastá a hlasuje za čo chce,“ vyhlásil predseda SNS. Danko tvrdí, že v tomto volebnom období už nemá žiadne očakávania od parlamentu, ale ani od úradníckej vlády. „Svietiť a kúriť, to je jediná úloha vlády Ľudovíta Ódora. Všetci, čo zobrali ministerské posty na tri mesiace sú dobrodruhovia,“ tvrdí Danko.



Ak by prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala úradnícku vládu skôr, koaličné strany by podľa neho súhlasili aj s júnovým termínom parlamentných volieb. Takto bude podľa Danka ďalšie tri mesiace vládnuť dočasný kabinet bez mandátu od Národnej rady.

Časté striedanie vlád v tomto volebnom období je podľa neho spôsobené tým, že sa k moci dostali politické strany, ktoré na vládnutie neboli pripravené. „Nezrelé politické strany, projekty jedného muža, ktoré sú ako eseročky, riadili štát,“ povedal.

Na margo toho, že jeho vlastná strana sa v roku 2020 do parlamentu ani nedostala, Danko povedal, že svoje chyby analyzovali. „Aj ja som urobil mnoho komunikačných chýb, vyjadroval som sa k veciam, ku ktorým som sa nemusel,“ pripustil. Tvrdí, že bol príliš otvorený a veril aj ľuďom, ktorí si to nezaslúžili. „Čo bolo, to už nezmením, z toho sa môžem iba poučiť,“ konštatoval.

Aktuálny tím, v ktorom okrem členov SNS figuruje aj množstvo externých osobností, považuje Danko za silný. V čele kandidátnej listiny je predseda a traja podpredsedovia SNS, nasledovaní Tomášom Tarabom zo strany Život-NS. K ďalším menám na kandidátke bude patriť na 12. mieste Martina Šimkovičová, 18. miesto patrí Milanovi Belicovi. Na poslednom mieste kandidátky je Rudolf Huliak, predseda Národnej koalície/Nezávislí Kandidáti.

Na kandidátke sú tiež Adam Lučanský, Miroslav Radačovský, Michal Radačovský a Roman Michelko. Kandidátka je dotvorená členmi SNS, primátormi a starostami z radov SNS.

„Som presvedčený, že je jedno, či majú stranícku knižku SNS, alebo sú to občianski kandidáti. Robíme otvorenú kandidátnu listinu SNS. Som presvedčený, že títo ľudia v našom klube ostanú,“ reagoval Danko, či sa v prípade vstupu do NR SR neobáva rozpadu poslaneckého klubu.

SNS pôjde do parlamentných volieb tradične s agendou silného štátu, podpory cestovného ruchu a športu, ako aj dostavby diaľnic a nemocníc. Podobne ako v minulom volebnom období chcú presadzovať zvyšovanie minimálnych dôchodkov. „Snažím sa s Ficom aj Pellegrinim komunikovať, každý si ide svoje. Ale nevidím rozumnejšiu vládu po voľbách ako Hlas, Smer a SNS,“ vyhlásil Danko.