Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BUGÁR: Most môže kandidovať sám alebo formou volebnej strany s SMK

Béla Bugár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Osobne si myslím, že pani Jankovská by mala odstúpiť a povedať, že už nebude sudkyňou. Už na základe týchto informácií, povedal v TABLET.TV predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bratislava 8. októbra (Tablet.tv) –Most-Híd nepôjde do parlamentných volieb formou koalície so Stranou maďarskej komunity (SMK), ešte stále však nie je pasé myšlienka, že by reprezentanti oboch subjektov kandidovali na listine špeciálnej volebnej strany, akou bola v minulosti napríklad SDK, neskôr transformovaná na SDKÚ-DS. V diskusii na Tablet.tv to naznačil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Na poznámku, že na Slovensku zrejme nie je dosť voličov maďarskej národnosti na to, aby do parlamentu sami dostali dve národnostné strany, Bugár reagoval, že pre Most-Híd sú dve možné cesty.

Prvá je kandidovať samostatne, pokúsiť sa osloviť aj iné menšiny, napríklad Rómov a Rusínov a osloviť tiež Slovákov. Aktivizovať svojich funkcionárov od vládnej až po samosprávnu úroveň. „Dohodli sme sa s niektorými rómskymi predstaviteľmi, Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou a niektorými ďalšími nezávislými osobnosťami. Máme veľmi aktívnych Rusínov. Ak si každý predstaviteľ strany urobí svoju prácu, či už tí, ktorí sú vo vládnych funkciách, nie iba ministri, ale aj štátni tajomníci, alebo poslanci, starostovia, potom urobíme tých päť percent a niečo aj sami,“ povedal Bugár.

Dodal, že si riziko prepadu hlasov a straty zastúpenia národnostných menšín v parlamente uvedomujú a aj preto stále nezabuchli dvere za možnosťou spolupráce s SMK. Nie však na báze klasickej koalície. „Na to by sme potrebovali prekročiť nie päť, ale až sedem percent na vstup do parlamentu. To by sme zbytočne hazardovali. Druhá možnosť je vytvoriť spoluprácu s predstaviteľmi SMK a ísť formou volebnej strany,“ povedal Bugár. Kandidáti oboch subjektov by v takom prípade išli do volieb na kandidátnej listine tretej, volebnej strany a na vstup do parlamentu by im stačilo prekonať päťpercentný prah.



„Dúfam, že si každý uvedomí, o čom je tu reč. Čo je v hre a aká katastrofa môže nasledovať. To nie je o tom, či ja alebo konkrétni ľudia budú v parlamente,“ povedal Bugár. Ak v parlamente nebude strana zameraná špeciálne na problémy menšín, jednotlivci zvolení na kandidátkach rôznych iných strán ju podľa neho nahradiť nedokážu. „Nestačí, že bude mať nejaká strana vo výkladnej skrini nejakého menšinového politika, nemusí to nevyhnutne byť Maďar. Dôležité je, či strana rozmýšľa hlavou tej menšiny pri riešení jej problémov, alebo budú toho politika iba ukazovať,“ povedal Bugár.

V prípade rokovaní s SMK je podľa neho problém to, že sa za desať rokov rivality napätie prenieslo z vrchných úrovní až na level starostov a miestnych či regionálnych poslancov. „Musíme pracovať aj s týmto,“ povedal Bugár, podľa ktorého sa osobné animozity dajú prekonať. „My sme nikdy nehovorili, kto z SMK môže alebo nemôže ísť na kandidátku, to kádrovanie začalo z ich strany. A ani nie zo strany delegácie, s ktorou sme rokovali, ale zo strany niektorých členov,“ dodal predseda Mosta-Híd.


Program


V tomto volebnom období podľa neho Most-Híd dokázal z celej vládnej koalície realizovať najväčšiu časť svojho programu, vrátane riešenia menšinových problémov. „Čo živí menšiny? Kultúra, jazyk, školstvo. V týchto oblastiach sme spravili obrovský krok dopredu,“ povedal Bugár. Napríklad fond na podporu menšinovej kultúry podľa neho pomáha celému spektru menšín na Slovensku. „Fond na podporu menšinovej kultúry sme vytvorili tak, že menej početná menšina dostane o niečo viac, lebo sú hendikepovaní. Aj Rusíni chápu, že čo sa nám podarí vybojovať pre najväčšiu menšinu na Slovensku, pomáha aj ostatným,“ povedal Bugár. Dodal, že nový podpredseda Mosta-Híd Peter Krajňák patrí práve k rusínskej menšine.

Pripomenul, že Most-Híd presadil mladomaželské pôžičky, ale aj dvojnásobný daňový bonus na deti do šesť rokov, vyššie zvýšenie dôchodkov, aj možnosť pre dôchodcu privyrobiť si určitú čiastku bez toho, aby z nej musel odvádzať odvody. V aktuálnom programe chce podľa Bugára Most-Híd posilniť enviromentálne priority.

Na druhej strane, Most-Híd podľa neho dopláca na svoju korektnosť. Keďže sa snaží nemedializovať spory, ľudia podľa neho dosiahnuté výsledky vnímajú ako samozrejmosť a nepozastavujú sa nad nimi. „Z prieskumov nám vyšlo, že aj keď sme bojovali napríklad za menšinové veci, vždy boli v SNS alebo Smere ľudia, ktorí nesúhlasili, niekedy sme museli aj dosť razantne bojovať, ale nič sme nedali von. A ľudia to brali tak, že nebol problém. Keby sme dávali von informácie, že sme sa museli pohádať s niektorými členmi jedného alebo druhého poslaneckého klubu, tak by to možno vnímali, že sme za to bojovali. Teraz si myslia, že to prešlo ľahko,“ poznamenal Bugár.

Svoju stranu považuje za stabilizujúci a demokratizujúci prvok tejto, aj predchádzajúcich koalícií, ktorých bol Most-Híd členom. „Keď sme vytvorili túto vládu, všetci sa otočili proti nám, nehovorím o vlastných voličoch, hovorím o časti médií a hlavne opozícii. Pamätáte sa na preslávený výrok Richarda Sulíka na námestí SNP: Urobíme z vášho života peklo. A toto sa robilo stále. Čo sa mňa týka, keď už začali prichádzať osobné útoky, že zabijeme aj teba, aj dcérku, som urobil tlačovku a vtedy to prestalo. Aj médiá, ktoré útočili, trošku zmiernili. Povedal som vtedy, že už dosť, keď niekto ohrozuje moju rodinu, som ochotný bojovať aj so zbraňou v ruke,“ spomína Bugár.


Vražda novinára a závadové osoby


Rozhodnutie nepodporiť po vražde Jána Kuciaka predčasné voľby Bugár neľutuje, podľa neho by v tom čase priniesli znovu koalíciu na báze Smer-SNS, možno s nejakými inými koaličnými partnermi. „My sme vytvorili vládu, kde sme niektoré veci pribrzdili. Zrušili sme Mečiarove amnestie, zmenili sme spôsob voľby policajného prezidenta a postavenie policajnej inšpekcie. Policajný prezident si robí svoju prácu, dnes už berú mobily a technické prostriedky aj sudcom, už neexistujú nedotknuteľní ľudia. Prispeli sme k tomu, že sa demokracia posunula a pomaly sa to mení,“ tvrdí Bugár.

Na druhej strane, medializované výstupy z Threemy Mariana Kočnera podľa Bugára ukazujú, že do budúcnosti bude treba dávať oveľa väčší dôraz na to, aby potenciálni koaliční partneri nespolupracovali so závadovými osobami. „Lebo nemá význam, aby som ja trpel za vinu iných,“ povedal Bugár.

Dodal, že podľa neho nie je úlohou politikov nahrádzať orgány činné v trestnom konaní a medializované informácie samy osebe dôkazmi nie sú. Môžu však byť vnímané ako silné indície. „Osobne si myslím, že pani Jankovská by mala odstúpiť a povedať, že už nebude sudkyňou. Už na základe týchto informácií,“ povedal Bugár.


Zvyšok volebného obdobia


V posledných mesiacoch aktuálneho volebného obdobia bude podľa neho dôležité, aby strany vládnej koalície rešpektovali realitu spomaľujúcej ekonomiky a neprijímali opatrenia s tvrdými dopadmi na rozpočet roku 2020 alebo 2021. „Musíme si dávať veľký pozor na to, ako bude vyzerať rozpočet. Mal by byť čo najskromnejší,“ povedal Bugár.

Na otázku, akú úlohu by v budúcnosti mala jeho strana zohrávať, Bugár odpovedá, že by mala byť mostom. „Momentálne niektorí hovoria o starej a novej politike, starých a nových politikoch. Hocikto bude v budúcnosti riešiť akékoľvek spoločenské problémy, musí mať skúsenosti. My ich máme. Vždy sme boli stabilizujúcim a demokratizujúcim prvkom akejkoľvek koalície. Z tohto hľadiska tvrdím, že sme most do budúcnosti, spájame to nové so skúsenosťami starého,“ uzavrel predseda Mosta-Híd.