Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

A. DULEBA: Sme svedkami energetickej revolúcie

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz bol riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.

Bratislava 6. decembra (TABLET.TV) – Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) spoluorganizovala spoločne s Central European Energy Conference jubilejný 10. ročník medzinárodnej konferencie o energetickej politike v Európskej únie – SET Plan 2017.

Na podujatí sa zúčastnilo takmer 400 účastníkov z viac ako 30 krajín sveta, ktorí diskutovali o súčasnej energetickej revolúcii. „Sme svedkami veľkej revolúcie v energetike. Napríklad, takmer všetci už počuli o elektromobiloch,“ uviedol v tejto súvislosti Duleba. „Momentálne sme v procese energetickej revolúcie, ktorá zmení nielen celú ekonomiku, ale zmení aj spôsob, ako používame elektrinu či teplo. Tradičná škála používania energetiky sa mení. Rovnako tiež aj využívania energie zo svetla,“ zdôraznil.



Podľa Dulebu má práve využívanie slnečnej energie veľkú budúcnosť a aktívne využívanie fotovoltaiky a solárnej energie je len otázkou času, keď sa naplno tento spôsob uvedie do bežnej užívateľskej praxe. Domnieva sa, že práve jej využívanie eliminuje závislosť od ostatných sietí, čo demonštroval na príklade domu, ktorý by solárnu energiu dokázal využiť na svietenie, kúrenie či nabíjanie elektromobilu.

Cieľom konferencie je podporiť inovácie a zavádzanie nových technológií do využitia obnoviteľných zdrojov a znižovanie energetickej náročnosti prevádzok. Aké boli ďalšie témy a aké technologické možnosti využitia energie v budúcnosti predstavili jej účastníci, priblížil v relácii.

Pozrite si SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.