Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slováci budú v baráži proti Poľsku bez spojok Hniďáka a Potiska

Slovenskí hádzanári sa od pondelka 6. mája 2024 pripravujú v Topoľčanoch na dôležitý barážový dvojzápas s Poľskom v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2025. Foto: TASR Henrich Mišovič

Slováci už prešli v kvalifikácii cez Kosovo a Izrael. Pred stretnutiami 2. kola II. fázy sa zišli v nedeľu v Topoľčanoch.

Topoľčany 6. mája (TASR) - Slovenskí hádzanári sa v barážovom dvojzápase o postup na MS 2025 proti Poľsku budú musieť zaobísť bez spojok Mareka Hniďáka a Martina Potiska. Obaja vypadli z nominácie pre zranenie. Súboje o účasť na záverečnom turnaji v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku sú na programe vo štvrtok 9. mája o 18.00 h v Gdansku a v nedeľu 12. mája o 17.30 h v Topoľčanoch. Slovenský tím bojuje o historicky tretiu účasť na MS a premiérovú od roku 2011.

Slováci už prešli v kvalifikácii cez Kosovo a Izrael. Pred stretnutiami 2. kola II. fázy sa zišli v nedeľu v Topoľčanoch. "Do prvého stretnutia absolvujeme spolu šesť tréningov. Včera sme ešte neboli kompletní, keďže niektorí chalani mali klubové povinnosti a cestovali. Skutočnú prípravu začneme až dnes, keď už budú k dispozícii všetci hráči. Máme pred sebou ešte päť tréningových jednotiek na palubovke a jednu v posilňovni," uviedol v pondelok tréner Fernando Gurich pre web slovakhadnball.

Dvadsaťdvaročný Hniďák pôsobí v českom klube Lovci Lovosice, Potisk v maďarskom meste Gyöngyösi. "Je to veľká škoda, obaja boli vo výbornej forme. Pripravovali sme sa na Poliakov, chceli sme ísť do toho naplno a ich absencia nás trochu zaskočila. Nedá sa nič robiť, chýbajúcich hráčov musíme nejakým spôsobom nahradiť. Nemáme taký široký káder ako Poliaci, ale sú tam určité varianty, aby sme to dokázali. Poľsko je súper z iného súdka ako Kosovo či Izrael," zdôraznil asistent trénera Pavol Polakovič.

Jeho tím hral s Poliakmi naposledy v januári a prehral vysoko 20:38. "Je to komplexný tím s veľkou kvalitou. Musíme byť šikovnejší ako oni, lebo vo fyzickej hre budú mať prevahu. Potrebujeme hrať rýchlejšie a využiť moment prekvapenia. Pred nami je rozhodujúca fáza kvalifikácie, hrá sa na dva zápasy a stať sa môže hocičo. Budeme sa snažiť zahrať tak, aby sme mali šancu bojovať o postup aj v odvete. O konkrétnom výsledku nebudem hovoriť, ale poctivo sa pripravíme a uvidíme, ako to dopadne," skonštatoval Ľubomír Ďuriš z tímu úradujúceho majstra MŠK Považská Bystrica.

Slováci boli naposledy na svetovom šampionáte pred trinástimi rokmi a skončili na 17. mieste. Dva roky predtým obsadili vo svojej premiére na tomto fóre desiatu priečku.



Nominácia Slovenska na dvojzápas 2. kola II. fázy kvalifikácie proti Poľsku (9.5. v Gdansku o 18.00 h a 12.5. o 17.30 h v Topoľčanoch):



brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen), Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach), Igor Čupryna (Tatran Prešov)

pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha), Jakub Tóth (SKKP Handball Brno), Šimon Macháč (MŠK Považská Bystrica), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)

krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV 06/), Juraj Briatka (UHC Speed Connect Hollabrunn/), Erik Fenár, Damián Mitaľ

spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava), Marko Jurkovič (Balonmano Torrelavega), Marek Hlinka (HC Dukla Praha), Mikuláš Kucsera ml. (HC Robe Zubří), Ľubomír Ďuriš, Branislav Kvaššay (obaja MŠK Považská Bystrica), Lukáš Urban, Jakub Kravčák (obaja Tatran Prešov)