Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Virčíková: Prešovská SOPK by mala hlavne odborne vzdelávať

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Aby naštartovali svoju činnosť a dokázali úspešne fungovať, potrebovali zmapovať potreby podnikateľského prostredia a ponúknuť kvalitné služby a riešenia.

Prešov 1. júla (TASR) – Prešovská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (PRK SOPK) má 19 rokov. Prvým riaditeľom kancelárie bol Dušan Kováč, dnes tento post zastáva Helena Virčíková.

Podľa jej slov bola a je hlavnou úlohou komory podpora podnikania jej členov doma i v zahraničí. Aby naštartovali svoju činnosť a dokázali úspešne fungovať, potrebovali zmapovať potreby podnikateľského prostredia a ponúknuť kvalitné služby a riešenia. Podnikateľské prostredie sa mení, a preto museli na tento proces pružne reagovať.

Pred 20 rokmi mali na seminári s colnou problematikou vyše 100 účastníkov. Firmy potrebovali zvládnuť chaos v legislatíve, aby vôbec mohli dovážať a vyvážať. „Dnes máme na takomto seminári okolo 20 účastníkov, ktorí sú dobre informovaní a potrebujú iba doladiť niektoré špecifické riešenia," povedala Virčíková s tým, že podobne to bolo aj v oblasti medzinárodných vzťahov.

"Keď sme v začiatkoch organizovali podnikateľskú misiu do rakúskeho St. Pölten, mali sme plný autobus aj minibus a v poslednej chvíli sme museli pristaviť aj osobné auto. Dnes nám na zahraničné misie a výstavy chodí desať, maximálne 20 účastníkov, väčšina firiem je v tomto sebestačná,“ porovnala situáciu v čase Virčíková. Je presvedčená, že významnou mierou prispeli k zviditeľneniu svojich podnikateľov v zahraničí.

Za podstatné považuje dobrú komunikáciu so svojimi členmi a schopnosť reagovať na ich požiadavky. Medzi dôležité úlohy komory patrí podpora komunikácie, spolupráce a sieťovanie v rámci regiónu aj navonok. Účasť na úspešných medzinárodných projektoch ju tiež posunuli do nových tém a zaujímavých partnerstiev.

V súčasnosti svojim členom poskytujú služby v oblasti vydávania a certifikácie obchodných dokladov, vzdelávania, organizovania obchodných misií a veľtrhov, vydávania tzv. ATA karnetov, zabezpečujú im poradensko–konzultačné služby, certifikáty pre elektronický podpis, podporujú odborné a duálne vzdelávanie.

Podľa Virčíkovej hlavnou agendou komory by malo byť odborné vzdelávanie. Táto téma sa nedá riadiť centrálne, veľká zodpovednosť ostáva na regiónoch. Má široký záber a tiež súvisí s odchodom úspešných mladých ľudí do zahraničia, pokiaľ doma nenachádzajú vhodné uplatnenie.

Podľa jej ďalších slov majú komory vo vyspelých krajinách v oblasti odborného vzdelávania vysoké kompetencie, kvalitnú vzdelávaciu infraštruktúru a dostatočné odborné personálne kapacity. Sú rešpektovaným partnerom pre príslušné ministerstvá a vedia obhájiť záujmy podnikateľov, doplnila.

„V našich podmienkach dokážeme podporiť spoluprácu zopár škôl a firiem, ale nedokážeme ju zabezpečiť systémovo a už vôbec nie v rámci vlastnej vzdelávaco-tréningovej infraštruktúry. Zo zákona nám vyplýva množstvo úloh a povinností, ale akosi sa pozabudlo vytvoriť zdroje. Preto sme iniciovali regionálny projekt, ktorého cieľom je zmapovať situáciu a pilotne zrealizovať viaceré aktivity na podporu odborného vzdelávania,“ uviedla Virčíková.

Prešovská komora má najužšie vzťahy so svojimi partnerskými komorami v susedných štátoch. Dlhodobo funguje aj spolupráca s partnermi v Nemecku, Rakúsku a Taliansku. Formou odborných konferencií aktuálne podporuje svojich členov v podnikateľských aktivitách s Čínou, Indiou a Euroázijskou hospodárskou úniou.