Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Víkend otvorených parkov bude aj v tatranskej botanickej záhrade

Vysoké Tatry Foto: TASR/Pavol Bendík

Na relatívne malom území záhrady botanickej záhrady je flóra vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa.

Tatranská Lomnica 8. júna (TASR) – Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici už po tretí raz otvorí svoje brány počas Víkendu otvorených parkov a záhrad. Stane sa tak v piatok 10. júna počas ôsmeho ročníka medzinárodnej akcie.

Návštevníci botanickej záhrady v Tatrách budú mať možnosť okrem poznávania a prehliadky rozkvitnutej kveteny na deviatich alpínach, pri potôčikoch, vodopádoch, jazierkach a rašelinisku využiť vstupy so sprievodcami po areáli, vidieť ukážky pikírovania rastlín či naučiť sa rozpoznávať zvuky prírody. „Veľkým prínosom našej expozície tatranskej prírody je možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a drevín aj v máji a začiatkom júna, teda v období, keď je vysokohorské prostredie do 15. júna ešte sezónne uzavreté. Na relatívne malom území záhrady môžeme sledovať prevažnú časť druhov tatranskej flóry. Základný floristický inventár tvoria rastliny vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa,“uviedla na margo zapojenia sa do medzinárodnej akcie Zuzana Homolová, botanička Výskumnej stanice a Múzea Tatranského národného parku (TANAP) Štátnych lesov TANAP.

Podľa jej slov má tatranská botanická záhrada vedecké, kultúrne a výchovné poslanie. „Prvoradým cieľom je záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry, výchova verejnosti k jej poznávaniu a vytváraniu aktívneho vzťahu k tatranskej prírode. Slúži na relax, prináša možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a stromov v ich charakteristických biotopoch,“ vysvetlila. V areáli sa nachádza aj malá geologická plocha a pamätné miesto venované tým, ktorí presadzovali a uskutočnili myšlienku TANAP-u, významným lesníkom, botanikom a zoológom.

Expozícia tatranskej prírody je verejnosti sprístupnená od začiatku mája. V čase letnej turistickej sezóny od 1. júna do 31. augusta je otvorená dlhšie, a to denne od 09.00 do 17.00 h, od 1. septembra do 15. septembra do 15.00 h. Opätovne ju potom TANAP sprístupní až budúci rok na jar.