Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Prešovský kraj

V Sninskom kaštieli vystavia diela, ktoré zachytávajú krásu Polonín

Na snímke Mestský kaštieľ v Snine. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Národný park Poloniny na Slovensku vznikol v roku 1997. Predstavuje najväčší komplex pralesov.

Snina 7. augusta (TASR) - V Sninskom kaštieli sprístupnia v utorok (9.8.) výstavu diel pod názvom Vlčia zbierka, ktorá je výsledkom trojmesačnej pracovnej stáže študentky Akadémie výtvarných umení Nikoly Nikolai v oblasti pohoria Polonín.

"Autorka študuje intermediálnu tvorbu a jej konceptom bolo hľadanie cesty prepojenia a premostenia medzi vizuálnym umením zameraným na tému živej, svojbytnej krajiny a ochranou prírody," priblížila dokumentátorka Mestského kultúrneho a osvetového strediska - kaštieľ Snina Žofia Čopová.

Autorka podľa jej slov dlhodobo rieši a hľadá spôsoby, ako vyrovnane žiť v mieri so svojím prostredím. "V priebehu tejto stáže vznikli maľby, ktoré slúžia na benefičné účely a boli ponechané hostiteľskej organizácii Lesoochranárskemu zoskupeniu VLK," vysvetlila Čopová.

Nikola Nikolai by podľa vlastných slov chcela v živote dosiahnuť spojenie svojho života s umením, ale tiež nájsť spôsob ako cez umenie rozvíjať našu spoločnosť k väčšej tvorivej, spirituálnej a materiálnej slobode, hlavne k rozvoju vzťahu človeka a prírody.

Národný park Poloniny na Slovensku vznikol v roku 1997. Predstavuje najväčší komplex pralesov. Pýši sa unikátnou bohatou drevenou architektúrou, predovšetkým drevenými chrámami zo 17. a 18. storočia. Najvyšším vrchom je Kremenec (1210 m.n.m.), ktorý je zároveň miestom stretu slovensko-poľsko-ukrajinskej hranice.

Výstava bude sprístupnená v kaštieli v Snine od 9. augusta do 7. septembra.