Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci hodnotia uplynulú zimnú sezónu pozitívne

Na snímke ranné Tatry zo Zadných Meďodolov, vľavo je Snehový štít, druhý zľava je Zadný Ľadový štít a najvyšší je Ľadový štít. Tatranská Javorina. Foto: TASR - Milan Kapusta

K priaznivému trendu prispela podľa nej nielen krása slovenských veľhôr, bezpečnostná situácia vo svete, rozhodnutie mnohých Slovákov a Čechov dovolenkovať na Slovensku, ale aj podmienky na lyžovanie.

Vysoké Tatry 17. apríla (TASR) - Vysoké Tatry sa aj v uplynulej zime stali cieľovou destináciou pre tisícky dovolenkárov, Tatranci hodnotia sezónu ako úspešnú. Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová uviedla, že predbežné čísla za zimné mesiace potvrdzujú trend rastu návštevnosti ako ubytovaných hostí, tak jednodňových návštevníkov v regióne Vysokých Tatier. „Celkový nárast návštevnosti cez zimu sa odhaduje na päť percent,“ konkretizovala s tým, že presné údaje potvrdí po spracovaní dát až Štatistický úrad SR.

Na nárast návštevnosti mali vplyv najmä dobré lyžiarske podmienky, sezóna na tatranských svahoch odštartovala už 1. decembra 2017. Zvýšený počet hostí zaznamenali aj tatranské informačné kancelárie, ktoré počas mesiacov november až marec navštívilo celkovo viac ako 10.000 ľudí, čo je o 26 percent viac ako v rovnakom období počas predošlej sezóny. „Čo sa týka štruktúry návštevníkov z hľadiska národností, tak predbežne až okolo 60 percent bolo slovenských turistov. Zo zahraničných najpočetnejšiu skupinu tvorili Česi a za nimi Poliaci, okrem toho tu boli turisti z Nemecka, Maďarska, Izraelu, Veľkej Británie, ale napríklad aj z Japonska, Austrálie, Kórey či Kanady,“ dodala Littvová.

K priaznivému trendu prispela podľa nej nielen krása slovenských veľhôr, bezpečnostná situácia vo svete, rozhodnutie mnohých Slovákov a Čechov dovolenkovať na Slovensku, ale aj podmienky na lyžovanie a množstvo sprievodných športových a kultúrnych podujatí.

Tatranci sa lúčili s úspešnou zimnou sezónou počas uplynulého víkendu (14. a 15.4.) na Štrbskom Plese symbolickým pochovaním lyže soliskovej. „V nedeľu sa poslednýkrát otvorili aj mrazivé dvere krásneho Tatranského ľadového dómu vytvoreného v štýle Sagrada Familia zo 190 ton ľadu. Turisti z celého sveta ho mohli obdivovať až 121 dní aj vďaka klimatizovanej kupole. Jednoduchá dostupnosť, jedna svadba a koncerty každú nedeľu prispeli k 7,5-percentnému nárastu návštevníkov oproti minulému roku. Rekordnú návštevnosť až 9500 osôb zvládol Ľadový dóm 13. januára, počas konania 6. ročníka ľadovej šou, Tatry Ice Master,“ dodala Littvová.

Tatranci hodnotia z hľadiska návštevnosti uplynulú sezónu ako vydarenú, svorne však všetci dúfajú, že slovenské veľhory pritiahnu návštevníkov aj počas jarných a neskôr letných mesiacov.