Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Rozhľadňa na Kamennej hore v Bardejove dostáva novú podobu

Mesto Bardejov, archívna snímka Foto: OTO TASR – Milan Kapusta,

Okolie Bardejova a kúpeľov sa za posledné dva roky stalo atraktívnou lokalitou pre cykloturistov, bežcov, peších turistov i pre rodinnú turistiku.

Bardejov 4. januára (TASR) - Drevená rozhľadňa vysoká 9,6 metra v Bardejove, smerom na Bardejovské kúpele, má potenciál stať sa novou atrakciou regiónu. Uviedol to riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov Radomír Jančošek. Stavajú ju na kopci, odkiaľ je dobrý výhľad na mesto a okolité lesy. Rozhľadňa Bardejov Kamenná Hora si vyžiada náklady vo výške takmer 18.000 eur. Sumou 11.100 eur prispela Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a zvyšok dofinancuje OOCR "ŠARIŠ" Bardejov.

"Rozhľadňa Bardejov Kamenná hora sa stane dominantou dolnej časti Kamennej hory a bude ľahko prístupná po červenej turistickej značke z kúpeľov i Bardejova, pretože je priamo na tejto využívanej turistickej magistrále. V podstate ide o obnovu rozhľadne nad Bardejovom, ktorá tam už v minulosti bola, išlo však o prístrešok s altánkom. Po dlhom rokovaní s Lesmi SR sa nám podarilo nájsť schodnú cestu a začať realizovať projekt Obnova turistickej rozhľadne nad Bardejovom,"
uviedol Jančošek.

Bardejovská organizácia cestovného ruchu mohla projekt v stanovenom čase realizovať vďaka ochote zhotoviteľov rovnakej rozhľadne v Soblahove, ktorí takúto rozhľadňu postavili pred dvomi rokmi a postúpili príslušnú dokumentáciu Bardejovčanom. Podľa Jančoška, nebyť ich súhlasu, neboli by stihli pripraviť potrebné podklady v danom termíne. Autori projektu im zároveň pomohli upraviť podklady na tunajšie podmienky, keďže v Soblahove stojí rozhľadňa v inej nadmorskej výške ako v Bardejove.

"Výlet k rozhľadni je nenáročnou túrou vhodnou pre rodiny s deťmi i kúpeľnú klientelu. Na trase nájdu návštevníci samostatné ohnisko s lavičkami, ktoré vznikne mimo rozhľadne, tiež turistické mapy a priamo v rozhľadni na prvom podlaží pribudnú aj náučné tabule pre najmenších hostí,"
povedal Jančošek.

Okolie Bardejova a kúpeľov sa za posledné dva roky stalo atraktívnou lokalitou pre cykloturistov, bežcov, peších turistov i pre rodinnú turistiku. V uplynulom roku tu pribudol tretí liečivý singletrack, ktorý je prioritne určený pre rodiny s deťmi. Dĺžka vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených trás dosahuje viac ako osem kilometrov. Tvoria ich tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka a trasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha. Všetky trasy sú označené a určené pre cykloturistiku, cvičenia v prírode, pešie túry a prechádzky. Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov je 35 kilometrov.