Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov pripravuje rezidenčné parkovanie, budú aj nové miesta

Andrea Turčanová, primátorka Prešova Foto: TASR/Milan Kapusta

Na prešovskom sídlisku Sekčov vybrali 23 lokalít, kde sa budú stavať parkovacie miesta.

Prešov 6. júna (TASR) – Prešovčania by mali v priebehu budúceho roka používať rezidenčné karty na parkovanie. Mesto pripravuje na septembrové zastupiteľstvo návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o takejto forme parkovania, ktorá umožní občanom s trvalým pobytom za prijateľný poplatok mať parkovanie v blízkosti bydliska. Súčasne radnica plánuje postaviť 700 nových parkovacích miest na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov, kde je situácia najkritickejšia, a ďalšie parkovacie miesta pribudnú na Sídliskách II., III. a Šváby. Informovali dnes o tom na tlačovej besede zástupcovia vedenia mesta.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že na sídlisku Sekčov vybrali 23 lokalít, kde sa budú stavať parkovacie miesta. Padnú tomu za obeť aj niektoré staré betónové ihriská, ale iba tie, ktoré sa roky na športovanie nepoužívajú a vodiči tam parkujú na divoko. „VZN chceme prijať na jeseň a v priebehu roka 2017 chceme zaviesť rezidenčné parkovanie. Uprednostníme občanov s trvalým bydliskom v meste Prešov, ktorí sú vlastníci vozidla. Ostatní budú musieť využiť spoplatnené parkovanie. Takisto budú vytvorené plochy na sídliskách, ktoré nebudú len pre rezidentov, ale budú to takzvané zmiešané zóny. V prvom kroku chceme uprednostniť rezidentov, lebo to sú tí občania, ktorí sú najviac dotknutí nedostatkom parkovacích miest,“ povedala primátorka.

Vybudovanie 700 nových parkovacích miest bude stáť okolo jedného milióna eur. Pôjde o kombinované zdroje, ktoré mesto čiastočne vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte. Radnica na to využije aj zisk z výberu parkovného v centre mesta, ktoré prešlo zo súkromnej firmy na mestskú spoločnosť. Na rekonštrukcie vnútroblokov chce získať eurofondy určené na revitalizáciu sídiel.

Viceprimátor Štefan Kužma, ktorý vedie aj dopravnú komisiu v meste, uviedol, že prvýkrát začali riešiť parkovaciu politiku komplexne. VZN určí jasné a jednotné pravidlá pre majiteľov a používateľov vozidiel. Mesto okrem nových parkovísk zrekonštruuje zanedbané a do živelného parkovania zavedie poriadok. „Upraví sa viacero plôch, na ktorých sa v súčasnosti parkuje provizórne. Na niektorých uliciach s možnosťou parkovania sa vyznačia miesta na parkovanie, projekt ráta aj s vytvorením jednosmerných ulíc a využitím priestoru na parkovanie,“ povedal Kužma. Sídlisko Sekčov podľa analýzy potrebuje a po dobudovaní nových parkovísk aj bude mať okolo 6000 parkovacích miest.

Pri výbere nových lokalít na parkovacie miesta komunikovalo s útvarom hlavného architekta, odborom majetku a s výbormi mestských častí. V popredí záujmu je životné prostredie. Súčasťou projektu je aj úprava okolia, kde sa budú parkovacie miesta stavať. Kužma doplnil, že pri tvorbe nového VZN sa inšpirovali mestami, kde už prijali alebo pripravujú podobný dokument. Chcú sa vyvarovať chýb a prevziať dobré nápady.