Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Primátorka Prešova a šéfovia samospráv obcí a miest v Prešovskom kraji

Erb mesta Prešov Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o zvolených primátoroch a starostoch podľa neoficiálnych výsledkov.



Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) -Doterajší primátor mesta Prešov Pavel Hagyari 15. novembra tesne pred 22.00 h. vo svojom volebnom štábe poďakoval za osem rokov na čele mesta. Jeho protikandidátka za pravicovú koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS s podporou strany Sieť Andrea Turčanová v tom čase oslavovala neoficiálne víťazstvo.

„Dnes zvíťazili hodnoty nad robením šou. Myslím si, že síce najlacnejšia ale najefektívnejšia kampaň rozhodla, teda to, že sme chodili od dverí k dverám, s ľuďmi sme komunikovali, vysvetľovali a pýtali sa na ich problémy,“ povedala Andrea Turčanová.

Jej prvým krokom vo vedení mesta bude sa oboznámiť s jeho fungovaním a prejsť si všetky zmluvy. O personálnych zmenách zatiaľ neuvažovala, ale vymeniť bude chcieť minimálne najužší tím ľudí.

„Bolo mi cťou stáť na čele mesta osem rokov. Som rád, že som viedol toto mesto počas jeho najlepších ôsmich rokov. Politika má svoje emócie a zrejme to rozhodlo. Rozhodla negatívna kampaň voči mojej osobe a nie moje výsledky. Prajem Prešovu veľa šťastia,“ uviedol pre TASR Pavel Hagyari.

Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré predniesla mestská volebná komisia, Andrea Turčanová porazila súčasného primátora Pavla Hagyariho o 4546 hlasov. Turčanová presvedčila 44,12 percenta, Hagyari 27,25 percenta voličov. Celkovo bolo odovzdaných vo voľbách na post primátora 26.940 platných hlasov.

O zložení nového prešovského parlamentu si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.

Humenné

Víťazkou komunálnych volieb v meste Humenné sa stala podľa predbežných výsledkov doterajšia primátorka Jana Vaľová.

Kandidátka širokej koalície strán Smer-SD, Strana zelených, SNS, Náš kraj, SMS, Robíme to pre deti SF, HZD, KSS, Strana demokratického Slovenska získala 5459 platných hlasov, informovali TASR z Obvodnej volebnej komisie v Humennom.

Na druhom mieste skončila Miroslava Zajcevová (nezávislá) s 2221 hlasmi a tretiu priečku obsadil kandidát Ivan Hopta (ÚSVIT), ktorý získal 1864 hlasov.

Štvrtý je Jozef Seman (nezávislý), piaty Ivan Pajtaš (nezávislý), na šiestom mieste skončil Michal Babin (KDH) a na siedmom Marián Kováč (TIP).

Do hlasovania sa počas sobotňajších (15.11.) komunálnych volieb mohlo v Humennom zapojiť celkovo 28.245 oprávnených voličov. Napokon tak urobilo takmer 12.000 ľudí.

Poprad a Kežmarok

Popradčania si na najbližšie štyri roky za primátora mesta zvolili Jozefa Švagerka. O priazeň voličov sa uchádzal so širokou podporou KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a SNS.

Ďalšie podtatranské mesto Kežmarok bude viesť Ján Ferenčák (SMER-SD, KDH, SNS). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2676 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,16 percenta.

Neoficiálne čiastkové výsledky v Prešove podľa štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Prešove
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Prešove
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Prešove
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Prešove
Foto: Štatistický úrad SR


Priebeh volebného dňa

Na snímke úradujúci primátor a kandidát na primátora Prešova Pavel Hagyari hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí
Foto: TASR/Milan Kapusta


Primátor Prešova Pavel Hagyari a kandidát na kreslo primátora aj v ďalšom volebnom období volil dnes ráno na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove. Do volebnej miestnosti prišiel sám. Ako povedal, verí aspoň v 40-percetnú účasť na voľbách v meste.

„Verím, že ľudia majú záujem, ako bude vyzerať Prešov nielen o štyri roky, ale aj o 15 rokov, pretože ide o vážne obdobie, keď môžeme získať pomerne veľké európske zdroje a je potrebné využívať ich tak, aby Prešov výraznejšie rástol,“ povedal po odovzdaní svojho hlasu Hagyari.



Kandidátka na primátorku Prešova A. Turčanová volila až popoludní



Kandidátka na post primátorky mesta Prešov za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS, ktorú podporila aj strana Sieť, Andrea Turčanová volila vo volebnom okrsku číslo 26 v Prešove až neskoro popoludní. Do volebnej miestnosti prišla v sprievode rodiny. Volebnú účasť predpokladá vyššiu ako 40 %.

„Myslím si, že celý spôsob ako bola vedená kampaň aj v pozitívnom, aj v negatívnom zmysle trošku vyburcovalo ľudí k tomu, aby sa začali zaujímať o komunálnu politiku v meste. Urobili sme všetko preto, aby sme mali dobrý výsledok,“ povedala A. Turčanová tesne potom, ako vhodila svoj hlas do volebnej urny.

Ako ďalej povedala, počas dňa dobiehala v domácnosti to, čo zanedbávala počas kampane a trávila ho s rodinou.


Prešov -zoznam kandidátov



Filip Antošovský - nezávislý
Miroslav Bernik - KSS
Rudolf Dupkala - nezávislý
Alexander Ernst - nezávislý
Pavel Hagyari - nezávislý s podporou Smer-SD
Ondrej Chlebovec - nezávislý
Martin Matejka - nezávislý
Andrea Turčanová - KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA