Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí poslanci schválili názvy nových ulíc

Prešov, ilustračné foto. Foto: TASR

Až na jeden prípad ide o komunikácie sprístupňujúce pozemky pre výstavbu rodinných domov. Jedna z ulíc bude smerovať k južnému portálu tunela Bikoš stavby rýchlostnej cesty R4 – Severný obchvat.

Prešov 25. apríla (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci na stredajšom rokovaní zastupiteľstva rozhodli o názve nových ulíc. Až na jeden prípad ide o komunikácie sprístupňujúce pozemky pre výstavbu rodinných domov. Jedna z ulíc bude smerovať k južnému portálu tunela Bikoš stavby rýchlostnej cesty R4 – Severný obchvat.

Poslanecký zbor schválil pre lokalitu Kráľova hora ulice Michala Bosáka, Jána Lazoríka a Štefana Náhalku.

Michal Bosák, rodák z Okrúhleho, bol bankárom v USA, ako prezident predstavenstva banky podpísal americkú desaťdolárovku. Bol jedným zo signatárov Pittsburskej dohody z mája 1918, v Prešove postavil Bosákovú banku. Štefan Náhalka bol rímskokatolíckym kňazom, filozofom, exilovým spisovateľom a organizátorom slovenského katolíckeho exilu a integrujúcou osobnosťou Slovákov v emigrácii. Pôsobil ako profesor v Teologickom ústave Spišskej Kapituly. Vybudoval Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Jedna z ulíc ponesie meno Jána Lazoríka, ktorý bol známy etnograf, folklorista, pedagóg, celý svoj život bojoval za tradičnú kultúru. Pôsobil v Krivanoch, kde stál pri založení folklórneho festivalu, ktorý teraz nesie jeho meno.

Pôvodne bol v návrhu názov jednej z ulíc Tóbikova, po jazykovedcovi Štefanovi Tóbikovi. Na návrh poslanca Vasiľa Janka, s ktorým sa stotožnili aj poslanci, sa táto ulica bude volať po Jánovi Lazoríkovi.

Pre časť Vydumanec poslanci schválili názvy ulíc Poľovnícka, Mätová a Sovia a v mestskej časti Nižná Šebastová pribudne Rezbárska ulica.

Primátorka Andrea Turčanová na začiatku rokovania oznámila jednu zmenu v poslaneckom klube. Poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, Most - Híd, Sieť, NOVA v prešovskom mestskom zastupiteľstve zmenil svoj názov na poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd. Zároveň odchod z tohto klubu ohlásil poslanec Richard Drutarovský (nom. NOVA). V zastupiteľstve bude naďalej pracovať ako nezaradený poslanec. Ako informoval, jeho odchod z poslaneckého klubu súvisí s ohlásením jeho kandidatúry na post primátora v jesenných voľbách. Svoju kandidatúru ohlásila aj súčasná primátorka Andrea Turčanová (KDH).

V prešovskom zastupiteľstve fungujú ešte poslanecký klub Smer - SD, nezávislí poslanci a SNS a poslanecký klub Lepší Prešov. K nezaradeným poslancom patrí tiež Janette Langová a Daniela Mrouahová.