Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Špeciálna poštová pečiatka v Poprade pripomína inauguráciu prezidenta

Filatelista ukazuje príležitostnú pečiatku k inaugurácii prezidenta SR. Foto: TASR/Oliver Ondráš

O príležitostnú pečiatku, známku, obálku i pamätný list nového prezidenta Andreja Kisku je veľký záujem.

Poprad 16. júna (TASR) – Pri príležitosti inaugurácie nového prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý je rodákom z Popradu, dnes na hlavnej pošte v metropole pod Tatrami označovali špeciálne obálky príležitostnou poštovou pečiatkou. "Touto pečiatkou s nápisom Popradský rodák Andrej Kiska prezidentom sme si chceli pripomenúť túto významnú udalosť," uviedol predseda Klubu filatelistov v Poprade Rastislav Ovšonka.

Popradský klub inicioval pečiatku, Slovenská pošta vydala známku, obálku prvého dňa vydania a tiež pamätný list. Na známke sa nachádza podobizeň nového prezidenta, na pečiatke je okrem uvedeného nápisu aj prezidentská štandarda, domicil pošty Poprad 1 a dnešný dátum. "Sme hrdí na to, že Popradčan sa stal prezidentom, je to prvýkrát v histórii a myslíme si, že takáto udalosť by mala byť zaznamenaná aj takouto formou," dodal Ovšonka s tým, že známka bude mať v budúcnosti historickú i zberateľskú hodnotu.

Príležitostnú poštovú pečiatku bude hlavná pošta v Poprade používať len dnes, pod Tatrami ostane ešte asi týždeň, záujemcovia ju však budú môcť získať už len ako suvenír. Známka bude v predaji až do odvolania. Popradský klub filatelistov pripravil príležitostnú pečiatku aj pred dvoma týždňami, keď si popradská pošta pripomínala 205. výročie svojho vzniku. Autorom prezidentského návrhu známky je Vladislav Roztoky, rytcom známky Martin Činovský a autorom pečiatky Adrián Ferda.

Od 7. hodiny sa ešte popradské poštárky nezastavili, o príležitostnú pečiatku, známku, obálku i pamätný list je veľký záujem. "Máme dosť klientov, najmä filatelistov, čo nás veľmi teší. Prišlo už niekoľko desiatok ľudí z okolia, z celého východného Slovenska, dokonca i z Brezna," dodala vedúca pošty Poprad 1 Ľudmila Rekeneiová s tým, že ona sama si ešte nestihla opečiatkovať obálku. Príležitostná pečiatka bude záujemcom k dispozícii do 18. hodiny.

Fotogaléria: Špeciálna poštová známka prezidenta