Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Návštevnosť kežmarského hradu každoročne stúpa

Na archívnej snímke nádvorie Kežmarského hradu Foto: TASR/Adriána Antošková

Najväčší záujem je predovšetkým o prehliadku expozícií, zvlášť po oprave hradu sa do Kežmarku návštevníci opätovne vracajú.

Kežmarok 2. októbra (TASR) – Návštevnosť Múzea v Kežmarku i miestneho hradu každoročne stúpa a inak tomu nie je ani tento rok. Len nedávno slávnostne ukončili na hradnom nádvorí hlavnú letnú sezónu a čísla návštevnosti sú podľa riaditeľky múzea Eriky Cintuľovej pozitívne.

„Od začiatku roka sme mali už takmer 43.500 platiacich návštevníkov, čo je nárast oproti vlaňajšku o 12 percent. Za štyri mesiace hlavnej sezóny, teda od júna do septembra, k nám zavítalo takmer 37.000 turistov z rôznych kútov sveta,“ konkretizovala výsledky pre TASR Cintuľová. Prevažovali pritom Slováci, Česi a Poliaci a čoraz viac pribúda návštevníkov z Litvy, Azerbajdžanu, Srbska, Ruska, USA, či Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka, ale aj z Austrálie, Južnej Kórei, Izraela, Malty a Írska.

Cintuľová dodala, že najväčší záujem je predovšetkým o prehliadku expozícií, zvlášť po oprave hradu sa do Kežmarku návštevníci opätovne vracajú. „Z toho dôvodu sa snažíme postupne expozície reinštalovať, obohacovať o nové zbierky a o nové produkty. Aj v závere sezóny sme odprezentovali našu novú propagačnú brožúru v slovenskej a anglickej verzii a novú exteriérovú výstavu, ktorá je umiestnená na stánkoch na nádvorí hradu,“ doplnila riaditeľka.

Z podujatí, ktoré počas leta na hrade zorganizovali, bol už tradične najväčší záujem o hradné rozprávky a Krvavé dejiny. Evidovali tiež vysokú návštevnosť počas Filmového festivalu na hrade, kam prišlo 2200 ľudí.

„Počas jesene pripravujeme okrem vyučovacích hodín pre základné a stredné školy aj tri koncerty v októbri, v novembri a pred Vianocami. Pôjde o výnimočné lutnové koncerty domácich aj zahraničných umelcov. Okrem toho už teraz pripravujeme obľúbené vianočné tvorivé dielne a 13. decembra aj špeciálnu vianočnú prehliadku hradu,“ upozornila Cintuľová. Zároveň finalizujú reianštaláciu expozície lapidária vo vnútorných priestoroch hradu. Slávnostné sprístupnenie expozície bude na začiatku letnej turistickej sezóny v máji 2020.

V rámci investičných aktivít v súčasnosti finišuje múzeum s rekonštrukciou meštianskeho domu na Hlavnom námestí. „Po jej ukončení budeme jednotlivé expozície v tomto objekte reinštalovať. Vďaka obnove sme získali nádherný objekt s krásnymi vynovenými priestormi. V rámci rekonštrukcie sa vymenila strecha, okná, objekt sa odvlhčil, pristúpilo sa k sanačným omietkam, ďalším reštaurátorským prácam a zmodernizovala sa kotolňa, ktorá bola v havarijnom stave. Vymenili sa tiež radiátory vo všetkých miestnostiach a tiež zabezpečovací a požiarny systém,“ vymenovala Cintuľová s tým, že vypracovanú majú aj projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu hradnej pivnice. Na budúci rok chcú osloviť zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, o poskytnutie finančných prostriedkov na realizáciu všetkých plánovaných prác.