Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

FOTO: Návštevníkov Festivalu kvetov a umenia víta patrónka z letničiek

Návštevníkov tohtoročného Festivalu kvetov a umenia, ktorý realizujú vo Vyšnom Žipove vo Vranovskom okrese po tretí raz, víta jeho tzv. patrónka. Jej sukňa je vysadená z letničiek. Podujatie je v tomto roku o relaxe v záhrade, pretože tá nie je len na prácu. Na snímke Patrónka Festivalu kvetov a umenia vo Vyšnom Žipove 21. júna 2018. Foto: TASR – Michaela Zdražilová

Podujatie je v tomto roku o relaxe v záhrade, pretože tá nie je len na prácu.

Vyšný Žipov 21. júna (TASR) – Návštevníkov tohtoročného Festivalu kvetov a umenia, ktorý pripravili vo Vyšnom Žipove vo Vranovskom okrese po tretí raz, víta jeho tzv. patrónka. Jej sukňa je vysadená z letničiek. Podujatie je v tomto roku o relaxe v záhrade, pretože tá nie je len na prácu.

Podľa Aleny Vagaskej, jednej z organizátorov a odborných garantov podujatia a tiež autorky spomínanej patrónky, je festival v tomto roku opäť väčší. "Je rozdelený do rôznych sekcií, pretože plocha presahuje 3000 metrov štvorcových," uviedla pre TASR. K dispozícii je aj relaxačná zóna a detské ihrisko, tiež ukážka strojov, ktoré v záhrade možno používať.

"Samotná výstava je zložená z expozícií desiatich krajinných architektov pochádzajúcich z východného a stredného Slovenska," priblížila s tým, že v každej z nich možno vidieť ich osobitý štýl. "Sú to mladšie ročníky, prevažne nadšenci, ktorí medzi sebou komunikujú, konzultujú. Poskytujeme im priestor na to, aby sa mohli prezentovať," vysvetlila. Výstava je doplnená keramikou zo západného Slovenska. "V niektorých výsadbách sme sa podriadili jej, to znamená, že sme ju umiestňovali do záhonov tak, aby návštevníci videli, že záhradu dotvárame nielen kvetmi, stromami, ale aj dekoračnými predmetmi," poznamenala.



Na spomínanej ploche je podľa Vagaskej použitých viac ako 10.000 kusov kvetín. Realizácia celého podujatia trvala mesiac, samotné expozície museli mať pripravené v priebehu týždňa. "Cieľom tohto festivalu je spropagovať kvety, letničky, trvalky, ale aj dreviny, aby ľudia videli, ako vyzerajú v kombináciách," spomenula s tým, že podujatie má aj edukačný význam. "Návštevníci sa učia o farebnosti, výškach rastlín, o priestore, jeho vyplnení, o tieni a svetle. Slúži to ako veľmi dobrá ukážka toho, čo môžu vo svojich záhradách robiť," doplnila.

V minulom roku navštívilo festival približne 1200 ľudí. Podľa doterajších čísel Vagaská odhaduje v tomto roku vyšší záujem ako vlani. Záujemcovia ho môžu navštíviť do nedele (24.6.). Víkendový program sa ponesie v duchu kultúry a zábavy, ktorá sa odohráva v priestoroch záhrad. Viac informácií možno nájsť aj na sociálnej sieti.