Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Metropolita Ján Babjak si pripomenie 15. výročie biskupskej vysviacky

Na snímke arcibiskup Prešovskej archieparchie a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, vladyka Ján Babjak. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Gréckokatolíci slávia tento roku viac ako desať významných výročí, okrem 200. výročia zriadenia Prešovskej eparchie aj 50. výročie obnovenia činnosti Gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu.

Prešov 5. januára (TASR) – Gréckokatolícka cirkev na Slovensku vyhlásila tento rok za jubilejný, lebo si v ňom pripomína viaceré významné výročia, predovšetkým 200. výročie zriadenia Prešovskej eparchie.

Ako informoval jej hovorca Ľubomír Petrík, najbližšou liturgickou slávnosťou Jubilejného roka Prešovskej archieparchie bude sobotňajšia slávnostná archijerejská svätá liturgia na sviatok Bohozjavenia Pána 6. januára so začiatkom o 10.00 h v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove s veľkým svätením vody. Súčasne je to dátum, keď pred 15 rokmi mal biskupskú vysviacku terajší prešovský arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak SJ. Prijal ju 6. januára 2003 v Bazilike sv. Petra v Ríme z rúk pápeža sv. Jána Pavla II.

Rok významných výročí začali gréckokatolíci sláviť 1. januára na sviatok Obrezania Pána, kedy na všetkých svätých liturgiách kňazi čítali v chrámoch Prešovskej archieparchie namiesto homílie Pastiersky list prešovského arcibiskupa metropolitu Jána Babjaka SJ k Jubilejnému roku Prešovskej archieparchie.

Na Nový rok začali v rámci jubilejného roka putovať po farnostiach Prešovskej archieparchie kópie krásnobrodskej ikony Presvätej Bohorodičky, ktorá je jednou z najstarších a najkrajších zázračných mariánskych ikon v Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Prešovský arcibiskup metropolita ich posvätil na sviatok Narodenia Pána v prešovskej katedrále.

Počas celého roka môžu veriaci v desiatich chrámoch Prešovskej archieparchie získavať za obvyklých podmienok úplné odpustky. Do zoznamu patria Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa v Prešove, Bazilika Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine, Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Humennom, Chrám sv. apoštolov Petra a Pavla v Bardejove, Chrám Nepoškvrneného počatia Presvätej Bohorodičky na hore Zvir v Litmanovej, Chrám sv. apoštolov Petra a Pavla v Poprade, Chrám blahoslaveného Vasiľa Hopka v Snine-Brehoch, Chrám blahoslaveného Vasiľa Hopka v Stropkove, Chrám Božej múdrosti vo Svidníku a Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky vo Vranove nad Topľou-Čemernom.

Gréckokatolíci slávia v tomto roku viac ako desať významných výročí, okrem 200. výročia zriadenia Prešovskej eparchie aj 50. výročie obnovenia činnosti Gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu po jej osemnásťročnom zákaze či desiate výročie povýšenia Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku na metropolitnú cirkev sui iuris.

Bližšie informácie o Jubilejnom roku Prešovskej archieparchie sú zverejnené na stránke www.grkatpo.sk kliknutím na logo jubilejného roka.