Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Lipany sú pripravené na zorganizovanie prác pre asi 300 nezamestnaných

Mesto ponúkne nezamestnaným prácu aj v rôznych zariadeniach sociálnych služieb či na školách.

Lipany 14. júna (TASR) - Východoslovenské Lipany s prácou pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce už majú určité skúsenosti. V čase, keď sa organizovali obecné služby, zamestnávali okolo 200 ľudí. Momentálne sa pripravujú na nové pravidlá pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ktoré naplno platia od druhého polroka.

"Na zabezpečenie práce pre tých ľudí, ktorí o to budú mať záujem, sme pripravení. Už dnes zamestnávame do 170, pokiaľ k nim od júla pribudnú poberatelia dávok v hmotnej núdzi, budeme zamestnávať okolo 300 ľudí," povedal pre TASR primátor Lipian Eduard Vokál. Podľa neho je v meste pre nezamestnaných práce dosť, aj fyzickej. "Potrebujeme kosiť, hrabať, natierať zábradlie, osadzovať obrubníky, čistiť priekopy." Od štátu však očakával viac financií, keďže mestám a obciam pribudnú povinnosti napríklad s organizovaním práce a evidovaním dochádzky.

"Štát síce zabezpečil koordinátorov, bude ich okolo 800, avšak my by sme potrebovali ľudí, ktorí budú prácu organizovať priamo v meste, ktorí budú rozdeľovať prácu a na týchto ľudí by sme potrebovali príspevok od štátu. Nenastúpia do práce každý deň všetci, keďže týždenne by mali odpracovať 8 hodín a pokiaľ by každý mal pracovať povedzme dvakrát do týždňa 4 hodiny, tak týmto osobám musí niekto prideliť prácu, musí sa im venovať, viesť evidenciu, kontrolovať," upozornil Vokál.

Mesto ponúkne nezamestnaným prácu aj v rôznych zariadeniach sociálnych služieb či na školách. Do úvahy bude brať nielen ich vek, ale aj pracovné skúsenosti. "Spoločne sme prehodnotili všetky možnosti a zisťovali, ktoré inštitúcie akých ľudí potrebujú," povedal primátor.

Podľa Vokála je tento nástroj prospešný pre ľudí, ktorí majú záujem o prácu a nechcú len pasívne poberať dávku. Predpokladá však, že počet ľudí, ktorí budú mať záujem zamestnať sa, sa nakoniec podstatne zníži. "Napriek tomu si myslím, že ľudia pre svoje mesto, ale aj pre seba predsa len niečo užitočné urobia," dodal.