Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Krypta vojakov z 1. svetovej vojny láka turistov

Ilustračné foto krypty. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pod pravoslávnym chrámom v obci Osadné, v okrese Snina, sa krypta nachádza od roku 1933. Krypta je otvorená nonstop a všetko zaujímavé návštevníkom rozpovie v piatich jazykoch audiosprievodca.

Osadné 9. júna (TASR) - Letná sezóna láka do obce Osadné v Sninskom okrese stále viac turistov. Dôvodom je krypta vojakov z prvej svetovej vojny, ktorej iniciátorom propagácie bol miestny duchovný Peter Soroka.

Pod pravoslávnym chrámom sa krypta nachádza od roku 1933. Ešte pred niečo vyše desiatimi rokmi o nej na Slovensku vedel len málokto. Vďaka propagácii, ktorú inicioval práve Peter Soroka, sa o nej hovorí po celom svete, keďže je jedinou svojho druhu na Slovensku. V krypte sa nachádzajú bezduché telá 1025 vojakov padlých v prvej svetovej vojne.

Osadňania ich so súhlasom vtedajšieho štátu pozbierali z okolitých lesov a cintorínov. V rokoch 1933 až 1934 uložili do jamy pod chrámom aj exhumovaných vojakov z Nižnej a Vyšnej Jablonky, Veľkej Poľany a Osadného. Všetky kosti sa tam však nevmestili, preto bolo ďalších 1467 vojakov pochovaných v dvoch šachtách na verejnom cintoríne. Sú to hlavne maďarskí, rakúski, českí, slovenskí a bosnianski vojaci.

História krypty je spätá s návratom veriacich v obci k pravoslávnej cirkvi v roku 1925. Keďže nemali kde vykonávať služby, rozhodli sa postaviť svoj vlastný chrám. Nemohli tak urobiť oficiálne, preto začali stavať pamätník ruským vojakom z prostriedkov celoštátnej zbierky. Pravoslávny chrám, ktorého súčasťou je dodnes aj krypta vojakov z prvej svetovej vojny, bol postavený v priebehu roka. V Osadnom sa k pravoslávnej cirkvi hlási viac ako sto veriacich.

Krypta je otvorená nonstop a všetko zaujímavé návštevníkom rozpovie v piatich jazykoch audiosprievodca. V minulom roku ju navštívili tisícky domácich i zahraničných turistov.