Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Najlepšia pôrodnica Prešovského kraja zmenila prístup k vedeniu pôrodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice A. Leňa v Humennom sa už v roku 2018 podľa hodnotenia expertov z Health Policy Institutu umiestnilo na špici rebríčka v Prešovskom kraji.

Humenné 22. júla (TASR) – Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice A. Leňa v Humennom obhájilo v tohtoročnom rebríčku Sprievodca pôrodnicami titul najlepšieho zariadenia svojho druhu v Prešovskom kraji. Stalo sa zároveň treťou najlepšou pôrodnicou na Slovensku a najlepšou pôrodnicou s III. stupňom neonatologickej starostlivosti. Primár oddelenia MUDr. Ladislav Hamadej to pripisuje personálnym zmenám a tiež zmenám v prístupe k práci.

Personálne sa oddelenie, podľa Hamadejových slov, začalo meniť s jeho príchodom na post primára oddelenia v septembri 2017. Niekoľko lekárov oddelenie opustilo, iní prišli. "Bolo potrebné s mladými nastupujúcimi lekármi a tými, ktorí k nám prišli už ako hotoví lekári, debatovať o potrebe zmeny v prístupe k nastávajúcim matkám," uviedol pre TASR s tým, že zmeny zaviedol aj v systéme práce. "Museli sme zmeniť prístup k vedeniu pôrodu, k medikácii počas pôrodov, atď. Začali sme organizovať predpôrodné stretnutia s vedením oddelenia, spojené s prehliadkou oddelenia a pôrodných sál," spresnil.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice A. Leňa v Humennom sa už v roku 2018 podľa hodnotenia expertov z Health Policy Institutu umiestnilo na špici rebríčka v Prešovskom kraji, keď získalo 80,4 bodu. Tohto roku si polepšilo o 5,1 bodu. Zároveň sa stalo najlepším zariadením s III. stupňom neonatologickej starostlivosti na Slovensku. Odborníci mu udelili 176 bodov.

"Nečakal som, že v tak krátkom časovom horizonte dosiahneme taký úspech. Je to pre nás zároveň záväzok pokračovať v nastúpenom trende a vybudovať pôrodnicu s dobrým menom. Ukazujeme cestu mladým lekárom, že sa dá fungovať aj v menších okresných nemocniciach, kde nepozeráme na pacienta len ako na číslo, podľa ktorého sa odvíja existencia oddelenia podľa politikov. Pre nás bude stále dôležitá kvalita a spokojnosť mamičiek a ich ratolestí," uzavrel svoju reakciu na hodnotenie Hamadej.