Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Svetový virtuóz sa narodil v Humennom. Kariéru robí za veľkou mlákou

3. júla 1957 sa narodil Peter Breiner, klavirista, skladateľ, dirigent a aranžér. Na archívnej snímke zo 6. marca 2008 Peter Breiner počas generálky koncertu spojeného s premiérovým uvedením jeho skladieb pod názvom - Breiner diriguje, hrá a komponuje - v košickom Dome umenia. Foto: TASR - František Iván

Filmy s jeho hudbou získali celosvetové uznanie. Hudobník je známy aj tým, že bez okolkov a bez servítky komentoval dianie nielen na našej rodnej hrude.

Humenné/Bratislava 3. júla (TASR) - Doterajšia tvorba hudobného skladateľa Petra Breinera je zachytená na takmer 200 digitálnych a 100 analógových nahrávkach, z ktorých sa po celom svete predalo viac ako 1,5 milióna kusov. Klavírny virtuóz, aranžér a publicista Peter Breiner, Slovák s kanadským občianstvom žijúci v americkom New Yorku má dnes šesťdesiat rokov. Peter Breiner je aj oceňovaným skladateľom a autorom netradičných aranžmánov diel populárnej hudby (napr. medzinárodne ocenené CD "Beatles Go Baroque").

Rodák z Humenného sa narodil 3. júla 1957. Na klavír začal hrať ako 4-ročný. Je absolventom košického konzervatória (klavír, skladba, dirigovanie, bicie) a Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde bol posledným žiakom Alexandra Moyzesa. Pracoval ako hudobný režisér v Slovenskom rozhlase. V 80. rokoch 20. storočia hral s džezovým hudobníkom Petrom Lipom, potom nasledovala spolupráca s Orchestrom Gustava Broma. Hudobník je známy tým, že bez okolkov a bez servítky komentoval dianie nielen na našej rodnej hrude. Spolu s Milanom Markovičom účinkoval najskôr v satirickej relácii Pod pyramídou v Slovenskom rozhlase (1987 - 1991), neskôr s ním účinkoval v politicko-satirickej relácii Večer Milana Markoviča.

Slovenský dirigent Peter Breiner, archívne foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V kanadskom Toronte žil v rokoch 1992-2007. Skladateľova nahrávka Granados bola vybraná Audiophile Audition (pokrýva 135 klasických rádií v USA) za najlepšiu skladbu roku 1995. Túto cenu si Peter podelil s BSO, dirigentom Ozawom a s Berlin Phil, dirigentom Abbadom.

V denníku SME publikoval svoje kritické postrehy pod názvom Z druhého brehu, v týždenníku Domino fórum Javorové listy. V apríli 1998 vydal Javorové listy ako knihu s rovnakým názvom, stala sa bestsellerom. Svoje začiatky v krajine javorového listu v jednom z publikovaných rozhovorov zaznamenal slovami: "Istý filmový producent hľadal niekoho, kto mal skúsenosti s nahrávaním vo východnej Európe kvôli konzultáciám, narazil náhodou na mňa a skončilo to tým, že som písal hudbu k produkcii Columbia TriStar s Donaldom Sutherlandom, čo nebolo na začiatok najhoršie."

Po presťahovaní do New Yorku pôsobí okrem iného, aj ako kurátor a producent populárneho cyklu komorných koncertov Sounds of Serendipity.



Filmy s jeho hudbou získali celosvetové uznanie, nahrávky boli uvádzané niekoľkokrát v Jay Leno's Tonight Show, Saturday Night Live a Third Rock From The Sun. Peter Breiner nahrával džez, pop, symfonickú hudbu, klavírne koncerty pre televíziu, rádio a nahrávacie spoločnosti ako dirigent, klavírista a skladateľ. Ako autor dvoch muzikálov (The Magic Goblet podľa La Fontaina a The Brakes) a jedného televízneho muzikálu (The Stolen White Elephant podľa Marka Twaina) má skúsenosti aj v tejto oblasti.

Hudobný tvorca sa stal v novembri 2014 držiteľom ceny Friends of Slovakia. Dostal ju za zásluhy o propagáciu slovenskej kultúry v Amerike.

Od roku 2006 spolupracuje Peter Breiner s huslistom Stanislavom Palúchom a akordeonistom Borisom Lenkom v úspešnom zoskupení Triango. Muzikantskí fajnšmekri ich mohli v zažiť v ostatnom čase v Mestskom divadle v Žiline, kde mali v programe Slovenské tance. Skladateľ sa aktuálne venuje (okrem iných) veľkému, technologicky progresívnemu transmediálnemu projektu, ktorý obsahuje audio nahrávky, interaktívne videá a participatívne platformy. Autor úspešných hudobných diel je zakladateľ a prezident spoločnosti Sympho Fun Incorporated, kanadskej spoločnosti zaoberajúcej sa nahrávaním klasickej a filmovej hudby.

Na svoje si nedávno prišli aj priaznivci politickej satiry. Breiner sa s Milanom Markovičom stretli v máji tohto roku na pôde nitrianskeho klubu Nájomná jednotka 210. Ani po takmer 25 rokoch im v inovovanom stand-up formáte nechýbal inteligentný humor, ostrá reflexia súčasného diania a samozrejme vynikajúca muzika.