Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Historická Immaculata V Poprade chátra

Ilustračné foto Immaculata - Morový stĺp Foto: TASR/František Iván

Takmer 300-ročný morový stĺp so sochou Panny Márie, nazývaný Immaculata, v mestskej časti Popradu v Matejovciach by chcelo vedenie mesta zachrániť.

Poprad 7. júna (TASR) – Takmer 300-ročný morový stĺp so sochou Panny Márie, nazývaný Immaculata, v mestskej časti Popradu v Matejovciach by chcelo vedenie mesta zachrániť. Postavený bol ešte v 18. storočí, ale v čase socializmu bol presťahovaný o niekoľko desiatok metrov ďalej, kde postupne začal chátrať.

O záchranu všetkých popradských Immaculát bojuje najmä popradská mestská poslankyňa Anna Ondrušeková, ktorá poukázala na fakt, že na Spiši sa nachádza 12 takýchto morových stĺpov a len v Poprade je ich päť. Niektoré z nich už boli zrekonštruované. Immaculata v Spišskej Sobote bola kompletne vymenená a vytvorila sa jej replika, ďalšia v Strážach bola zakonzervovaná. Pred niekoľkými rokmi bol opravený stĺp aj v Matejovciach, no napriek tomu je v najhoršom stave.

V týchto dňoch sa vykonáva reštaurátorský prieskum. Podľa primátora mesta Jozefa Švagerka reštaurátor a akademický sochár Štefan Kovaľ urobil prvé sondy a poslal ich na rozbor do Bratislavy. Rozbor ukáže či bude potrebné celú sochu vymeniť, alebo sa bude môcť zakonzervovať. "Nechceme čakať, pretože každým dňom z pamiatky odpadávajú kusy pieskovca," uviedol Švagerko s tým, že celú záležitosť musí riešiť aj pamiatkový úrad. "Pamiatkari navrhujú, aby sa Immaculata zrekonštruovala a vrátila sa na pôvodné miesto," povedal primátor. Rekonštrukciu podľa jeho slov podporí aj samospráva, rovnako by sa však chceli uchádzať aj o grant na tento účel.