Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Exstarostka Lukačoviec sa mala dopustiť sprenevery

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Exstarostka mala v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú sumu vo výške 300.000 eur. V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

Humenné 17. októbra (TASR) – Okresný súd v Humennom mal v stredu pojednávať vo veci trestného činu sprenevery. Dopustiť sa ho mala bývalá starostka obce Lukačovce v Humenskom okrese ešte v čase, keď zastávala túto funkciu. Prisvojiť si mala obecný mobil a tablet. V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody na jeden rok až päť rokov.

Na stredajšie hlavné pojednávanie sa obžalovaná nedostavila, súhlasila však s tým, aby ho súd vykonal v jej neprítomnosti. Prečítať sa mal znalecký posudok na účel ocenenia hnuteľnej veci, s čím prokurátor súhlasil, súd na to však nemal súhlas od obžalovanej. Pojednávanie preto odročili na 26. novembra s tým, že bude privolaný aj znalec.

Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, vo vzťahu k uvedenej osobe vedie Okresný súd Humenné v súčasnosti aj druhé trestné konanie o obžalobe prokurátora vo vzťahu k obvinenej pre trestný čin sprenevery. V tejto súvislosti doposiaľ nebol nariadený termín hlavného pojednávania. "Vec bola predložená na štúdium sudcovi, ktorému bola pridelená," doplnila.

Exstarostka mala v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú sumu vo výške 300.000 eur. V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. TASR v tejto súvislosti informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Bývalá starostka sa pred súd postavila aj v minulosti. Uznal ju vinnou z prečinu nezaplatenia dane a poistného, za čo jej bol uložený trest odňatia slobody vo výmere jedného roka a šiestich mesiacov s podmienečným odkladom jeho výkonu na skúšobnú lehotu dvoch rokov. Rozsudok je právoplatný.