Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Divadlo A. Duchnoviča uvedie rozprávku Pán Keby v rusínskom jazyku

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uvedie v piatok 20. marca o 17.00 h premiéru rozprávky Pán Keby v rusínskom jazyku. Hru Heleny Bendovej a Mira Chorváta režíruje Marcel Štrkoň. Na snímke zo skúšky 16. marca 2015, vpravo „Ona“ (Zuzana Kovalčíková), druhý sprava „Pán Keby“ (Vladimír Čema), uprostred „On“ (Michal Iľkanin), vľavo pozadí „Bábika“ (Daniela Libezňuková), druhá zľava „Pajác“ (Vladimíra Brehová). Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Hlavná postava - klaun Pán Keby - sa podľa neho snaží deti vychovávať a dostať z nich to najlepšie.

Prešov 16. marca (TASR) – Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uvedie v piatok (20.3.) o 17.00 h premiéru rozprávky Pán Keby v rusínskom jazyku. Ide o príbeh dvoch nezbedníkov, ktorí sa po jednom zo svojich šibalstiev skryjú v divadle. Tu ich nájde klaun Pán Keby a zapojí ich do svojej cirkusovej estrády.

„Nie je to klasická rozprávka s klasickým príbehom, ale umelá rozprávka napísaná v 60. rokoch. Vtedy k textom pristupovali veľmi slobodne a využívali v nich dadaizmus. Polovica textu je veršovaná. Zaujímavé je, že posledná pieseň textu hovorí o svetovom mieri, čo je síce na prvý pohľad zvláštne, ale keď si uvedomíme, v akej situácii je svet, tak je to veľmi aktuálna vec,“ uviedol režisér rozprávky Marcel Škrkoň.

Hlavná postava - klaun Pán Keby - sa podľa neho snaží deti vychovávať a dostať z nich to najlepšie. Ukazuje im tiež, že lepší pohľad na svet je komediálny a nie ten smutný. Škrkoň tiež priznáva, že ide o jeho štvrtú premiéru v DAD a druhú rozprávku.

Fotogaléria zo skúšky rozprávky Pán Keby v Divadle Alexandra Duchnoviča



Ako povedal jeden z predstaviteľov Pána Keby Vladimír Čema, po pár skúškach sa prichytil pri tom, že robí pri tejto rozprávke práve to, čo aj doma s dvomi synmi – zábavnou formou ich vzdeláva a vychováva.

Aj keď je predstavenie v podstate podľa režiséra estráda, všetky vekové skupiny si v nej niečo nájdu. Priznáva, že v prvom rade je však predstavenie určené pre deti od troch do 15 rokov.

Polovica textu je zložená z riekaniek i piesní a herečka Zuzana Kovalčíková o nich povedala, že je ťažšie hrať veršované texty, pretože musia byť veľmi dynamické. Michal Iľkanin, ktorý hrá nezbedníka, zase uviedol, že z pohľadu herca je toto predstavenie náročné aj preto, že ani jeden z hercov neopustí ani na sekundu javisko a musí udržať pozornosť detského diváka.