Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Deti môžu v Krajskom múzeu v Prešove zažiť netradičné letné prázdniny

Šarišský hrad, ilustračná snímka Foto: TASR - Milan Kapusta

V júli sa budú môcť deti stať archeológmi, zahrať sa na hrnčiara a vyrobiť si vlastnú nádobu, či vyskúšať si písanie brkom.

Prešov 23. júna (TASR) – Dozvedieť sa o tajných tuneloch, ktoré údajne vedú až na Šarišský hrad, vyskúšať si starú hasičskú striekačku, alebo sa stať kráľovským pisárom. To všetko budú môcť zažiť deti počas prázdnin v rámci denných letných táborov, ktoré pre nich pripravilo Krajské múzeum v Prešove.

"Letné prázdniny sú ideálne na dobrodružstvá a sme radi, že môžeme deťom ukázať tajomstvá múzea aj inak. Veríme, že pri spoznávaní histórie cestou vlastného zážitku sa deti zabavia a zároveň spoznajú časť histórie nášho krásneho mesta a regiónu," povedala o letných táboroch pre deti riaditeľka múzea Mária Kotorová.

V júli sa budú môcť deti stať archeológmi, zahrať sa na hrnčiara a vyrobiť si vlastnú nádobu, či vyskúšať si písanie brkom. V auguste si múzeum pripravilo program, ktorý bude zameraný na tanec, paličkovanie a tradičnú soľnobanskú čipku a tiež hasičské zručnosti.

Ako ďalej uviedol Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, denné tábory budú priamo v Krajskom múzeu v Prešove v Rákociho paláci a v priestoroch jeho nádvoria. "Každý deň budú dva vstupy, jeden o 10.00 h a ďalší o 13.00 h v trvaní približne hodiny a pol. Počet miest je limitovaný a nahlásiť sa treba minimálne deň vopred," doplnil s tým, že kým sa deťom budú venovať odborní pracovníci a lektori, rodičia si môžu vychutnať šálku dobrej kávy, alebo si prezrieť zbierky múzea.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer stotisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty.