Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Český horolezec neprežil v Tatrách pád zo steny, druhý je zranený

Na leteckej snímke zimné stredisko Tatranská Lomnica v pozadí Lomnický štít a zjazdovky zo Skalnatého plesa vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Horolezci z Čiech liezli v juhovýchodnej stene Lomnického štítu, podrobnosti o pohybe a príčine ich pádu sú zatiaľ neznáme.

Vysoké Tatry 21. marca (TASR) - Pád dvoch českých horolezcov vo Vysokých Tatrách sa skončil tragicky, jeden z nich to neprežil. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že dnes v skorých ranných hodinách nahlásili náhodní poľskí horolezci prostredníctvom tiesňovej linky 18300 nález ich tiel v Skalnatej doline.

Horolezci z Čiech liezli v juhovýchodnej stene Lomnického štítu, podrobnosti o pohybe a príčine ich pádu sú zatiaľ neznáme. O súčinnosť bola okamžite požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe, ktorá na mieste vysadila lekára a dvoch záchranárov HZS.

"Žiaľ jeden z dvojice utrpel pri páde zranenia nezlučiteľné so životom a druhý horolezec bol po poskytnutí neodkladnej lekárskej starostlivosti vo vážnom zdravotnom stave letecky transportovaný do popradskej nemocnice," informovala HZS. Telo nebohého horolezca bolo následne letecky transportované do Starého Smokovca, kde ho záchranári HZS odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR a pohrebnej službe.