Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Nový turisticko-cyklistický chodník prepojí mesto a Bardejovské kúpele

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Chodník s dĺžkou približne 1,3 kilometra sa začína pri benzínovej pumpe na konci Bardejova a končí sa na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník.

Bardejov 15. októbra (TASR) - Plynulé prepojenie Bardejovských kúpeľov s mestom Bardejov prinesie nový cyklisticko-turistický chodník Herkules. V týchto dňoch ho dokončuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov. Chodník s dĺžkou približne 1,3 kilometra sa začína pri benzínovej pumpe na konci Bardejova a končí sa na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Ako uviedol riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, chodník má šírku do 2,2 metra a priečny sklon trasy je päť percent pre odvodnenie.

"Tento turistický chodník je obrovským obohatením nášho regiónu a rozšíri možnosti turistickej infraštruktúry. Realizuje sa ako singletrack, čo je metóda, ktorá kopíruje terén, prispôsobuje sa prírode, stromom a svahu, a nevyžadovala si výruby stromov. Hneď v úvode tejto trasy je mierne stúpanie na úseku približne 100 metrov s prevýšením približne 20 metrov. Aj kvôli tomu sme nazvali tento nový rodinný turistický chodník Herkules, aby aj tí najmenší nadšenci si mohli zmerať svoje sily," uviedol Jančošek.

Plánujú tam tiež umiestniť informačné tabule s kresbou Herkulesa, ako zdoláva jednotlivé prekážky.

Ako zdôraznil, ide o dočasné riešenie, keďže mesto Bardejov už dlhodobo pripravuje cyklochodník s pevným povrchom, osvetlením a doplnkovou infraštruktúrou. Proces však brzdí vysporiadanie problémových pozemkov, kde nie je jasný vlastník a neprebehlo dedičské konanie. "Preto som prišiel ako riaditeľ OOCR s náhradnou iniciatívou vybudovania singletracku. Počas štyroch mesiacov som osobne navštívil desiatky majiteľov pozemkov a získaval od nich súhlasy o dočasnom prechode a vytvorení turistického chodníka. V súčasnosti sú hotové terénne úpravy a ostáva urobiť jemný posyp kameninou, aby sa pri dažďoch netvorilo na povrchu blato. Celkové náklady budú približne 23.000 eur a singletrack by mal byť v prevádzke zhruba o týždeň," skonštatoval Jančošek.

S prispením OOCR Šariš – Bardejov bola v uplynulých dňoch v Bardejovských kúpeľoch dokončená aj obnova turistického okruhu Ostrá Hôrka. Tento turistický chodník má spolu tri okruhy, najväčší meria 3,5 kilometra, stredný 1,5 kilometra a najmenší jeden kilometer. Slúžiť bude bežkárom, horským cyklistom a turistom a je vhodný aj na prechádzky rodín s deťmi.

Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje takmer 40 kilometrov. Popri tom je na tomto území aj sieť vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených piatich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako osem kilometrov.