Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Milovníci Johna Lennona si v Bardejove pripomenú výročie jeho smrti

John Lennon. Foto: TASR/AP

Spomienkové stretnutie sa uskutoční v piatok 8. decembra o 18.00 h v uličke Johna Lennona, ktorú si milovníci tejto slávnej hudobnej legendy pomenovali po ňom.

Bardejov 7. decembra (TASR) – Bardejovčania si pripomenú v piatok 8. decembra 37 rokov od tragického úmrtia lídra skupiny The Beatles, Johna Lennona. Spomienkové stretnutie sa uskutoční o 18.00 h v uličke Johna Lennona, ktorú si milovníci tejto slávnej hudobnej legendy pomenovali po ňom. Fanúšikovia, ale i návštevníci mesta si tu v parčíku ohraničenom mestskými hradbami, kde ústi neoficiálna ulička Lennona, zaspievajú spolu s miestnymi kapelami slávne hity The Beatles a zapália sviečky. Podujatie organizujú miestni aktivisti.

Hold Lennonovi verejne prejavil ešte pred viac ako 30 rokmi Bardejovčan Pavol Zajac, ktorý vedľa svojho domu začal budovať parčík venovaný „Chrobákom“. Svoj pamätný kameň tu má každý člen skupiny The Beatles aj s názvami najslávnejších albumov. Spomienkové stretnutia v deň výročia smrti hudobnej ikony sa tu konajú zhruba 15 rokov.

Dom dnešného sedemdesiatnika Pavla Zajaca je "vyšperkovaný" symbolmi The Beatles. Ako informoval, v roku 2012 na jeho priečelí pribudli grafiky podobizní členov skupiny. Návštevníci môžu zo západnej strany domu obdivovať originálne vykovaný notový part dvoch známych piesní. V roku 2014 pribudol kovový triptych Johnovho života - reliéfny portrét Lennona a jeho životnej družky Yoko Ono, ktorý vykuli Juraj Polák a Pavol Zajac.

John Lennon sa narodil 9. októbra 1940 vo Veľkej Británii v Liverpoole, zomrel 8. decembra 1980 na následky atentátu na Manhattane v New York v USA.