Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Letnú sezónu otvorili v Bardejovských kúpeľoch požehnaním prameňov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bardejovské kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 33 objektov.

Bardejov 3. júna (TASR) – Požehnaním prameňov dnes v Bardejovských kúpeľoch slávnostne otvorili hlavnú kúpeľnú sezónu. Vďaka rozšíreniu kapacít od januára o vynovený hotel Alexander a v auguste o zrekonštruovaný hotel Alžbeta, kúpele očakávajú zvýšenie návštevnosti aj nárast počtu prenocovaných osôb. Informoval o tom Jaroslav Komora, generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov.

"V roku 2015 navštívilo Bardejovské kúpele spolu 22.124 osôb a počet prenocovaní bol 231.085. Rok predtým to bolo 22.831 osôb a 223.491 prenocovaní. V hlavnej sezóne sme mali kapacity vypredané a aj preto počty návštevníkov boli približne na rovnakej úrovni. Potešiteľný bol minuloročný rast prenocovaní o 4,6 %. Menej priaznivý však bol pokles počtu zahraničných návštevníkov. Ich podiel sa znížil z 10 % v roku 2014 na 8 % v roku 2015,“ uviedol Komora. Je to dôsledok pokračujúceho poklesu kúpnej sily mien na Ukrajine a v Rusku. Zo zahraničia prišlo vlani 1553 klientov, ktorí absolvovali 9689 ošetrovacích dní (asi 7 %). Najviac ich bolo z ČR a Poľska. Počas letnej sezóny navštívilo Bardejovské kúpele aj približne 200.000 jednodňových návštevníkov.

Technický riaditeľ Bardejovských kúpeľov Jozef Bača doplnil, že za posledných osem rokov v kúpeľoch prebiehali rozsiahle rekonštrukcie a modernizácia. Preinvestovali viac ako 10 miliónov eur do liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia klientov. Bardejovské kúpele majú v hlavnej sezóne k dispozícii 1000 lôžok. Počet zamestnancov sa pohybuje od 245 do 290. V januári kúpele uviedli do prevádzky štvorhviezdičkový hotel Alexander, ktorý vznikol komplexnou prestavbou bývalého hotela Minerál za približne 6,6 milióna eur. Na východ od Vysokých Tatier je najväčším kongresovým hotelom v Prešovskom kraji. Jeho kapacita je 300 kongresových miest v troch variabilných riešeniach a ponúka ubytovanie v 75 izbách.

"V súčasnosti dokončujeme prestavbu historického hotela Alžbeta, ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej. Slávnostne ho otvoríme 21. augusta počas Alžbetínskeho dňa." Celkové plánované náklady na rekonštrukciu, vrátane interiéru, sú 1,95 milióna eur. Pribudne pamätná izba a luxusný apartmán Sisi a výťah. Kapacita sa zvýši o 26 nových lôžok. Na realizáciu projektu dohliada Krajský pamiatkový úrad v Prešove, aby sa zachoval historický charakter budovy.

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková uviedla, že návratu ukrajinskej klientely by malo pomôcť avizované zrušenie víz pre Ukrajincov. Lepšie letecké spojenia by pomohli izraelskej klientele. Tendenciu rastu majú Poľsko, ČR a domáci trh. Dopravná situácia pre Slovákov i Čechov sa zlepší po dobudovaní diaľnice do Košíc a zrýchlení železničného spojenia.

Bardejovské kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 33 objektov. Najkrajšou budovou je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný. Obnova čaká na ďalší historický hotel, ktorý naposledy niesol meno Dukla. Pripravená je architektonická štúdia a hotová je aj štúdia na športový areál so zameraním na golfové aktivity.