Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj

Práve teraz

Rusko výrazne posilnilo svoje obranné línie na juhu Ukrajiny.
Úspech tejto stratégie však závisí od toho, či ju môže podporiť dostatkom delostrelectva a personálu, uviedlo britský rezort obrany v spravodajskom súhrne vychádzajúcom z poznatkov tajných služieb.

Na Slovensku sa zistila dovezená pšenica z Ukrajiny, u ktorej je
podozrenie na zvýšené množstvo rezíduí pesticídov. Do konca tohto týždňa by mal byť známy výsledok analýzy, či rezíduá pri danej koncentrácii môžu mať vplyv na ľudské zdravie.

Miliardár Elon Musk pokračuje vo vývoji svojho projektu umelej
inteligencie i napriek tomu, že nedávno vyzval na pozastavenie vývoja takýchto technológií, aby bolo možné preveriť ich bezpečnosť. Uviedla to AFP, ktorá sa odvolala na americké médiá, informuje TASR.

Únik amerických tajných dokumentov o vojne na Ukrajine mohol byť
riadený vládou USA s cieľom oklamať Moskvu, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre tamojšie tlačové agentúry. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Mimoparlamentné KDH vyzvalo ministra hospodárstva Karla Hirmana,
aby predložil zrozumiteľný a záväzný koncept pomoci s vysokými cenami energií pre podniky a samosprávy minimálne v druhom štvrťroku 2023.

Úvod

Nemecká polícia skonfiškovala takmer tonu nechladených rýb a
množstvo varených netopierov, ktoré objavila v dodávke prichádzajúcej z Belgicka. Oznámila to spolková polícia, informuje TASR citujúc zo správy agentúry AP.

Štyria vojaci zomreli počas streľby na vojenskej základni na severe
Indie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov, ktorí uviedli, že páchatelia sú na úteku.

Južná Kórea sa v marci dohodla so Spojenými štátmi na tom, že im
zapožičia 500.000 kusov delostreleckej munície kalibru 155 mm, ktoré Washingtonu poskytnú väčšiu flexibilitu, čo sa týka dodávok munície pre Ukrajinu.

Bezpečnostná služba Ukrajiny oznámila, že začala vyšetrovanie v kauze
videozáznamu, ktorý zachytáva, ako ruskí vojaci odrezávajú hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi. Video koluje na internete od utorka a je zdieľané najmä na kontách ruských propagandistov.

Úrady na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym zrušili plánované
pochody a vojenské prehliadky pri príležitosti osláv 1. mája a Dňa víťazstva 9. mája s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované bezpečnostné dôvody. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu CNN.

Železniční policajti riešili na Veľkonočný pondelok (10.4.) po 18.00
h tragédiu na železničnej stanici v Galante, pri ktorej prišiel o život 21-ročný muž. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

Vo veku 48 rokov zomrel bývalý slovenský futbalista Radoslav Kunzo.
Niekdajšieho kapitána Interu Bratislava, ktorý bol od 9. apríla nezvestný, našli v utorok mŕtveho. Informoval o tom Záchranný Systém Slovensko na svojej facebookovej stránke,

Slovenské a rakúske záchranky by mohli v prihraničných oblastiach
spolupracovať. Vyplýva to z rámcovej zmluvy medzi krajinami o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ktorú vláda odobrila na stredajšom rokovaní.

Pre jarnú údržbu tunelov budú v prestávkach koncom týždňa
uzavreté tunely Sitina a Šibenik. TASR o tom informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a viceprezidentka USA
Kamala Harrisová diskutovali v utorok vo Washingtone aj o potrebe blízkej spolupráce vo vzťahu k Číne. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Mimoparlamentná SNS ide do volieb spoločne so stranou
Život - Národná strana. Informovali o tom ich predsedovia Andrej Danko (SNS) a Tomáš Taraba (Život-NS) na stredajšej tlačovej konferencii.

Do Budapešti pricestoval minister zahraničných vecí Bieloruska
Sergej Alejnik, ktorý rokoval so šéfom maďarského agrárneho rezortu Istvánom Nagyom. Dnes sa stretne s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom, ktorý sa vracia z návštevy Moskvy.

Taliansko plánuje zaviesť prísne pokuty za vandalizmus a poškodzovanie
historických a kultúrnych pamiatok. Ich výška sa môže vyšplhať až do 60.000 eur, uviedla v stredu agentúra AP.

Norik muránsky zostáva na Muránskej planine
a nebude sa presúvať do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na sociálnej sieti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.

Nový izraelský špionážny softvér, ktorý pripomína známy Pegasus, je
využívaný na sledovanie novinárov a opozičných politikov vo viacerých krajinách. V utorok to uviedla kanadská skupina Citizen Lab špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti.