Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána

Práve teraz

Za "absurdné" označilo čínske ministerstvo zahraničných vecí
vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, v ktorom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga prirovnal k diktátorom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tretia hodina telesnej výchovy na základných školách sa zavedie
od 1. septembra 2023. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu opätovne schválili novelu školského zákona, pričom odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá legislatívu vetovala.

Predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR, ktoré sa uskutočnia
30. septembra, budú stáť vyše 16,8 milióna eur. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb z dielne ministerstva vnútra (MV), ktorý v stredu schválila vláda.

Nominantkou Slovenskej republiky na člena Európskeho dvora
audítorov (EDA) je generálna riaditeľka Úradu pre dohľad nad výkonom auditu Katarína Kaszasová.

Takmer dva týždne trvajúca erupcia havajskej sopky Kilauea, jednej z
najaktívnejších na svete, sa zastavila. Sopka začala chrliť lávu 7. júna po trojmesačnej prestávke. Uviedli to vedci. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Úvod

Spomaľovanie rastu cien na Slovensku bude pokračovať v roku
2023, ako aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Prepad reálnych príjmov sa v tomto roku zastaví.

Ruská námorná flotila sa rozšíri o dve nové ponorky na jadrový pohon
– ponorku nesúcu rakety s plochou dráhou letu Imperator Alexandr III. a viacúčelovú ponorku Krasnojarsk. Oznámil to šéf ruskej Spojenej lodiarskej spoločnosti Alexej Rachmanov.

Počet obetí záplav spôsobených pretrhnutím Kachovskej priehrady na
juhu Ukrajiny sa v oblastiach pod ruskou kontrolou zvýšil na 41. Podľa agentúry AFP o tom informoval predstaviteľ ruskej okupačnej správy Andrej Alexejenko.

Slovenskí športovci s intelektuálnym znevýhodnením získali na
16. Svetových hrách Špeciálnych olympiád v Berlíne už 12 medailí.

Vyše 15 miliónov libier stáli opatrenia po úmrtí britskej kráľovnej
Alžbety II., pričom v Škótsku bolo pri tejto príležitosti nasadených 15.000 policajtov. Vyplýva to z dokumentov, ktoré sa budú prerokúvať počas zasadnutia Škótskeho policajného úradu.

Počas leta netreba zabúdať na správne skladovanie liekov,
pripomínajú lekárnici. Pre zachovanie účinnosti a bezpečnosti liečby je veľmi dôležité, aby lieky boli skladované pri správnej teplote, upozornila Slovenská lekárnická komora na sociálnej sieti.

Európske spoločnosti podnikajúce v Číne sa sťažujú na stále menej
priaznivé podmienky na ich podnikanie. Druhá najväčšia svetová ekonomika stráca atraktivitu ako miesto na investície, uviedla Európska obchodná komora v Číne.

Stovky ľudí sa v noci zhromaždili okolo prehistorického kamenného
kruhu v Anglicku, aby privítali východ slnka v deň, ktorý bude najdlhším na severnej pologuli. Ako informovala AP, tento rok letný slnovrat v Stonehenge trval od utorka 19.00 h do stredy 08.00 h.

Ceny ropy sa ráno po dvoch dňoch strát zotavili.
Očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) zatiaľ neuvoľní prísnu menovú politiku, prevážili nad obavami zo spomalenia dopytu po komodite v Číne.

Na celom území Slovenska sa môžu popoludní vyskytnúť búrky.
Na západe treba zároveň počítať s vysokými teplotami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

V blízkosti vojenského objektu v Moskovskej oblasti boli ráno
zneškodnené dva drony. Podľa britskej stanice BBC to potvrdil gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov.

Záchranári pátrajúci pomocou sonaru po nezvestnej ponorke Titanic s
piatimi ľuďmi na palube zaznamenali v severnom Atlantiku v oblasti, kde plavidlo pred dvoma dňami zmizlo, pod vodou zvuky. Uviedli to médiá s odvolaním sa na zdroje americkej vlády.

Americký prezident Joe Biden prirovnal počas svojho prejavu čínskeho
prezidenta Si Ťin-pchinga k "diktátorom". Biden to povedal za prítomnosti novinárov počas svojho prejavu na podujatí pre darcov americkej Demokratickej strany, informuje TASR na základe správy AFP.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN)
António Guterres vyjadril sklamanie v súvislosti s implementáciou obilnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Deväť Egypťanov podozrivých z pašovania ľudí obvinili v súvislosti s
nedávnym potopením preplneného člna s migrantmi pri pobreží Grécka z obchodovania s ľuďmi, uviedli v utorok grécke súdne zdroje, podľa ktorých sa všetci nachádzajú vo väzbe.