Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Práve teraz

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav v reakcii na sobotňajšie
hromadné útoky na izraelské územie z pásma Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a šéf Bieleho domu Joe
Biden vyjadrili odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenuli však aj znepokojenie v spojitosti s dianím v americkom Kongrese.

Taliansky futbalový klub Juventus Turín vykázal v uplynulej
sezóne stratu 123,7 milióna eur. Pred dvoma rokmi dosiahol rekordný deficit 239,3 milióna eur.

Delegácia z amerického Senátu, v ktorej sú zastúpení členovia
Demokratickej i Republikánskej strany, pricestovala v sobotu do Číny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na čínske štátne médiá.

Delegácia z amerického Senátu, v ktorej sú zastúpení členovia
Demokratickej i Republikánskej strany, pricestovala v sobotu do Číny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na čínske štátne médiá.

Úvod

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR organizuje v priebehu októbra
sériu školení o inváznych rastlinách. Sú určené pre zástupcov samospráv. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

Argentínsky futbalista Lionel Messi by mohol nastúpiť za
Inter Miami v domácom zápase zámorskej MLS v noci na nedeľu proti Cincinnati. Jeho klub to naznačil v piatok na sociálnych sieťach.

Slovenská národná strana (SNS) na sobotnom mimoriadnom
sneme po parlamentných voľbách prerokuje navrhovanú voľbu predsedu strany. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Najnovšie predĺženie kontrol na vnútorných schengenských hraniciach
zo strany Rakúska je v rozpore s právom Európskej únie. Pre TASR to uviedol Stefan Salomon, docent Katedry európskych štúdií na Amsterdamskej univerzite.

Španielsky startup PLD Space v dnes v noci odpálil svoju opakovane
použiteľnú suborbitálnu nosnú raketu Miura-1 z miesta v juhozápadnom Španielsku, čím sa uskutočnil prvý plne súkromný štart rakety v Európe, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Amazon v piatok spustil prvé testovacie satelity pre svoju
plánovanú internetovú službu, ktorá má konkurovať širokopásmovej sieti spoločnosti SpaceX. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Americké ministerstvo obchodu pridalo v piatok na vládny zoznam
subjektov, s ktorými je zakázané obchodovať, 42 spoločností z Číny. Dôvodom tohto opatrenia sú dodávky amerických elektronických súčiastok Rusku, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Nemecká vláda chce zastaviť financovanie mimovládnych
organizácií, ktoré zachraňujú migrantov v Stredozemnom mori po tom, ako bola v tejto veci kritizovaná Talianskom, uviedla agentúra AFP na základe informácii, publikovaných v piatok denníkom Bild.

Spojené štáty v piatok oznámili, že vyhostia dvoch ruských
diplomatov. Ide o odvetný krok, ku ktorému pristúpili po tom, ako Moskva v septembri vyhostila dvoch Američanov. Informovala o tom agentúra AFP.

Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená
skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. TASR správu prevzala v sobotu z agentúr AP a AFP.

Na juhu Mexika sa v piatok prevrátil autobus s migrantmi.
Pri nehode zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane troch maloletých, 27 cestujúcich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Očakáva sa, že Biely dom budúci týždeň oznámi ďalší
balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, nakoľko Pentagon pokračuje vo využívaní prostriedkov, objavených v dôsledku účtovnej chyby vo výške niekoľkých miliárd dolárov, informuje agentúra Reuters.

Približne 150 mačiek nechal niekto zomierať v púšti v Spojených
arabských emirátoch (SAE). Desiatky z nich pritom naozaj uhynuli a len niektoré sa podarilo zachrániť, oznámila v piatok nezisková organizácia PETA bojujúca za práva zvierat.

Viac ako 900 migrantov dorazilo za posledných 24 hodín
na španielske Kanárske ostrovy na niekoľkých drevených člnoch zo západnej Afriky, informovala agentúra AFP, s odvolaním sa na tamojšiu námornú záchrannú službu.

Najmenej traja väzni zahynuli a niekoľko ďalších sa zranilo počas
požiaru väznice, ktorý v piatok počas vzbury väzňov vypukol v meste Zahle na východe Libanonu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného zamestnanca väznice.